Agenda

Leergang Handhaving

 • 21-03-2023 28-03-2023 04-04-2022 11-04-2023 18-04-2023
 • 09:30 - 16:30 uur
 • Utrecht, 5 dagen

Leergang Handhaving

In het kader van een optimale, rechtmatige en efficiënte toepassing van de Participatiewet, het voorkomen van fraude alsmede de aanpak van fraudesignalen biedt de MariënburgGroep een vijfdaagse leergang rechtmatigheid en handhaving in de bijstand aan.

Bezuinigingen en uitkeringsaanvragen nemen toe. Van het personeel wordt verwacht dat zij alert zijn op fraudesignalen en deze ook gericht weten aan te pakken. De wil en het rechtvaardigheidsgevoel zijn er maar vaak ontbreken de kennis en tools.

Deze leergang is speciaal gericht op medewerkers van sociale diensten, van klantmanagers tot handhavingsmedewerkers. Op het gebied van handhaving staat het ene onderdeel niet los van het andere. Onderzoeken rechtmatigheid dienen conform de wet- en regelgeving plaats te vinden.

Opzet

Tijdens deze vijf daagse leergang worden alle relevante wet- en regelgeving, de benodigde bevoegdheden, de rechten en plichten, waarmee men als handhaver in de praktijk te maken krijgt behandeld.

U bent na de leergang in staat deze relevante wet en regelgeving te vertalen naar de praktijk en een goed en gedegen onderzoek te verrichten en vervolgens een gemotiveerd (juridisch juist) besluit te nemen.

Na het afronden van de leergang is elke deelnemer in staat om de verschillende vormen van fraude te herkennen, daar de benodigde onderzoeksmethode op toe te passen en afhankelijk van het soort fraude een volledig rechtmatigheidsonderzoek te verrichten. De deelnemer weet van welke bevoegdheden men gebruik kan en/of dient te maken.

Een van de onderzoeksmethode, zijnde het afleggen van een huisbezoek, zal uitgebreid worden behandeld, de voorbereiding, de uitvoering en het rapporteren. Een essentieel onderdeel is het opstellen van de rapportage waarin men al het verkregen bewijs logisch en chronologisch verwoord waarna een samenvatting en conclusie volgt waarbij men gebruik maakt van de actuele jurisprudentie.

De deelnemer zal in staat zijn om de aangereikte technieken in te zetten tijdens (confronterende) gesprekken en daarbij de juiste open vragen te stellen, de regie te houden en de verkregen informatie op de juiste manier middels een ondertekende verklaring op te nemen.

Resultaat

Na de leergang kunt u :

 • De juiste wet en regelgeving toepassen;
 • De verschillende fraude vormen herkennen en de passende onderzoeksmethode toe te passen;
 • Bent u bekend met de bevoegdheden, rechten en plichten;
 • In staat een gedegen administratief (voor)onderzoek te verrichten;
 • Een volledig huisbezoek af te leggen en deze te vertalen in een rapportage;
 • Buuronderzoek houden;
 • Afnemen van een getuigenverklaring en voorzien van redenen van wetenschap;
 • Een volledig, juridisch juist en gemotiveerde rapportage opstellen.

Cursusdagen

De Leergang Handhaving moet nog worden ingepland. De Leergang start waarschijnlijk maart 2023. Binnenkort zijn de data bekend. Schrijf u in voor de wachtlijst als u geïnformeerd wil worden over de cursusdagen in 2023.

Dag 1 dinsdag 21 maart 2023 Wetgeving
Dag 2 dinsdag 28 maart 2023 Bevoegdheden, rechten en plichten
Dag 3 dinsdag 4 april 2023 Onderzoek
Dag 4 dinsdag 11 april 2023 Huisbezoek
Dag 5 dinsdag 18 april 2023 Rapportage en besluit

Deelnemers

De leergang handhaving is bedoeld voor inkomensconsulenten, klantmanagers, fraudepreventiemedewerkers, (aankomend) handhavers en in het bijzonder voor medewerkers die al langer op het gebied van handhaving werkzaam zijn biedt deze opleiding nieuwe inzichten.

Om mee te kunnen komen met het tempo en het niveau van de opleiding, is een mbo+/hbo werk en denkniveau vereist.

Daarnaast is het essentieel dat u op de hoogte bent en beschikt over tenminste basiskennis van de Participatiewet.

Expertisecentrum en helpdesk

Heb je na de training nog vragen? Wij helpen je graag verder. Tot drie maanden na de cursus is deze service zelfs gratis als we je vragen per mail of telefonisch kunnen beantwoorden. Maak daar gebruik van: ons expertisecentrum staat voor je klaar!

Kosten

De kosten voor deze leergang zijn € 1.695,- per persoon. Bij dit bedrag zijn inbegrepen: koffie, thee, lunch en cursusmateriaal. Een certificaat van deelname is facultatief. De gemeente kan de Btw verrekenen met haar Btw-compensatiefonds.

Meer informatie

Wil je graag meer weten of heb je specifieke vragen over de training? Neem gerust even contact op met Jeroen Busse. Je vindt zijn contactinformatie bovenin de rechterkolom van deze pagina.

Incompany

We verzorgen deze training ook incompany. Het programma wordt dan helemaal op maat ingevuld, met zeer gerichte aandacht voor de uitdagingen en kansen binnen jouw organisatie. Wil je een opleidingsvoorstel aanvragen of gewoon even overleggen over de wensen en mogelijkheden? Klik dan op de Incompany-button in de rechterkolom van deze pagina. Liever eerst even contact via telefoon of e-mail? Kijk dan ook in de rechterkolom, want daar vind je de contactgegevens van Jeroen Busse. Hij helpt je graag verder.

portret van Jeroen Busse

Voor info neem contact op met:

Jeroen Busse

directeur

06-11920119

25 jaar
Dé gemeente en overheidsopleider
50.000+
Professionals
350+
Gemeenten