Agenda
Schuldhulpverlening; basisopleiding
- 01-06-2023 08-06-2023 22-06-2023 29-06-2023
- 09:30 - 16:30 uur
- Seats2Meet Utrecht CS, 4 dagen

Voor de e-learning kunt u STAP-budget aanvragen. Vermeld op het inschrijfformulier bij het opmerkingenveld dat u zich voor het STAP-budget wilt aanmelden.
Schuldhulpverlening; basisopleiding
De opleiding Schuldhulpverlening geeft de ideale basis om als schuldhulpverlener aan de slag te gaan. Het is een praktijkgerichte cursus tot schuldhulpverlener. Een Schuldhulpverlener helpt klanten met het oplossen van problematische schulden. Dit zijn vaak schulden waarvan de originele overeenkomst over aflossing niet meer kan worden nagekomen.
In de dagelijkse praktijk van het sociaal domein zijn armoede en schulden prominent aanwezig. Sociale (wijk)teams constateren dat een groot deel van de mensen die ondersteuning zoeken (grote) financiële problemen hebben. Steeds meer huishoudens kampen met betalingsachterstanden. De uitvoering en invulling van het armoede- en schuldenbeleid is sinds de decentralisaties voor een groot deel de verantwoordelijkheid van de gemeenten. Hierbij wordt van de gemeenten verwacht dat zij integraal werken en burgers zo veel mogelijk ondersteunen bij hun maatschappelijke participatie. Steeds meer betrokkenen binnen het Sociaal domein vragen daarom om kennis en toepassing van de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs).
Voor wie is de cursus Schuldhulpverlening
De basisopleiding schuldhulpverlener is bedoeld voor een ieder die te maken heeft met enige vorm van schuldhulpverlening. Dat kunnen zijn: leden van een wijkteam, gemeentelijke medewerkers in het KCC, de backoffice medewerkers sociaal domein, klantmanagers, inkomensconsulenten, medewerkers gemeentelijke kredietbanken en natuurlijk iedereen die is geïnteresseerd in praktische toepassing van schuldhulpverlening.
Onze basisopleiding is opgebouwd rond het processchema van de NVVK
Ons programma behandelt de volgende thema’s en begrippen:
- Verkenning Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs)
- Begrippen
- Instrumenten
- Bevoegdheden
- Gedragscode schuldhulpverlening
- NEN 8048
- Schuldhulpverleningstraject
- Stabilisatiefase
- Aanmelding
- Intake
- Schuldsaneringsfase
- Zelfredzaamheid
- Vaststellen probleem
- Budgetbeheer
- Beschermingsbewind
- Rol schuldhulpverlener
- 120 dagen model
- Inkomen
- VTLB
- Stabilisatiefase
- Relatie met schuldeisers
- Akkoord en minnelijke schuldregeling
- NVVK convenanten
- Niet akkoord
- Dwangakkoord
- Voorlopige voorziening
- Moratorium
- Wsnp
- Akkoord en minnelijke schuldregeling
- Wettelijke schuldsanering personen; Wsnp
- Procedure
- Rol rechtbank
- Bewindvoerder
- Boedelrekening
- Vindplaatsen informatie schuldhulpverlening
- Casuïstiek en oefenen
De opleiding Schuldhulpverlening heeft als resultaat:
- U kent de formele aspecten van schuldhulpverlening op basis van wet- en regelgeving;
- U kent het proces van schuldhulpverlening en heeft dat geoefend;
- U kunt dat in de praktijk toepassen;
- U kunt een cliënt helpen!
Duur van de opleiding
4 x 1 dag van 9.30 - 16.30 uur.
Werkwijze
Onze basisopleiding gaat uit van de praktijk! We werken met cases die u uitnodigen zelf aan de slag te gaan. Soms in samenwerking, soms individueel. U zorgt voor zelfstudie, zodat u de stof verwerkt en voorbereid voor de volgende bijeenkomst. U bent actief als het gaat om het zoeken van informatie, voorbeelden etc.
De docent zorgt voor een uitdagende leeromgeving waarin u met de andere deelnemers ontdekt, ervaart, experimenteert en reflecteert. Alles bedoeld om tijdens de basisopleiding het vak van schuldhulpverlener te leren.
Datum en locatie
De cursus wordt op donderdag 1 juni, 8 juni, 22 juni en 29 juni van 9.30-16.30 uur in Utrecht gegeven.
Kosten
De kosten voor de klassikale cursus zijn € 1.095,- per persoon excl. btw. Bij dit bedrag zijn inbegrepen: koffie, thee en lunch. Een certificaat van deelname is facultatief. De gemeente kan de Btw verrekenen met haar Btw-compensatiefonds.
Kosten E-learning
De kosten voor het volgen van deze E-learning module zijn € 495,- p.p. excl. btw. U krijgt dan zes maanden onbeperkt toegang tot de module via de Academie van de MariënburgGroep. |
E-learning
E-learning is het volgen van de cursus in uw eigen tempo op elk willekeurig tijdstip. Bij het afnemen van een e-learning module heb je zes maanden onbeperkt toegang tot de module. De e-learning cursus is opgebouwd volgens een ‘didactisch model’. Dit model voorziet in interactieve lesstof en oefenmateriaal zoals kennistoetsen. Steeds is er weer een afwisselende mix van korte en krachtige lesstof, ondersteunende afbeeldingen, filmpjes en quizvragen. Een didactisch model houdt ook rekening met de aandachtsspanne van de medewerker en bouwt de lesstof modulair op. De kennistoetsen kun je gebruiken om je kennisniveau te bepalen, maar kun je ook inzetten als leervorm om te leren. De kennistoetsen zijn altijd voorzien van feedback, omdat je daardoor altijd leert.
Meer informatie
Wil je graag meer weten of heb je specifieke vragen over de training? Neem gerust even contact op met Mariëlle Hoogland. Je vindt haar contactinformatie bovenin de rechterkolom van deze pagina.
Incompany
We verzorgen deze training ook incompany. Het programma wordt dan helemaal op maat ingevuld, met zeer gerichte aandacht voor de uitdagingen en kansen binnen jouw organisatie. Wil je een opleidingsvoorstel aanvragen of gewoon even overleggen over de wensen en mogelijkheden? Klik dan op de Incompany-button in de rechterkolom van deze pagina. Liever eerst even contact via telefoon of e-mail? Kijk dan ook in de rechterkolom, want daar vind je de contactgegevens van Mariëlle Hoogland. Zij helpt je graag verder.