FAQ

Op deze pagina vindt u de meestgestelde vragen over het STAP-budget. Staat u vraag er niet bij? Neem dan contact met ons op. We helpen u graag verder.

Wat is het STAP-budget?

Vanaf 1 maart 2022 kun je STAP-budget bij UWV aanvragen van maximaal 1.000 euro per jaar voor een opleiding. U kunt deze subsidie gebruiken om uzelf verder te ontwikkelen en uw positie op de arbeidsmarkt te versterken. De subsidie heet STAP. Dit staat voor Stimulans Arbeidsmarkt Positie.

U kunt per kalenderjaar maximaal één STAP-opleiding doen waarvoor u maximaal 1.000 euro STAP-budget subsidie toegekend kunt krijgen.

Jaarlijks is er ruimte voor circa 300.000 toekenningen. Iedere 2 maanden is er ruimte voor een deel daarvan. De eerst volgende aanvraagmogelijkheid zal maandag 1 mei 2023 zijn. Wees er op tijd bij! Want op=op.

Voor wie is de STAP-budget subsidie?

De doelgroep voor STAP-budget is iedere volwassene met een band met de Nederlandse arbeidsmarkt. U kunt als particulier/burger het STAP-budget aanvragen bij UWV.

U hebt recht op STAP-budget voor een opleiding als u:

 • tussen de 18 jaar en de AOW-gerechtigde leeftijd bent (of je wel of niet werkt, een uitkering ontvangt of ondernemer bent, dat is voor je aanvraag niet relevant).
 • burger van de EU bent, of partner van een EU-burger bent.
 • in de periode van twee jaar en drie maanden tot drie maanden voor de kalendermaand van je aanvraag ten minste zes maanden verzekerd bent geweest voor de volksverzekeringen (vrijwel iedereen in Nederland is dat vanzelf).
 • dit kalenderjaar nog geen STAP-budget hebt gekregen en er nog budget is.
 • voor de opleiding STAP-budget kan krijgen (volgens het scholingsregister van DUO).

Op STAP-budget.nl vindt u opleidingen waarvoor u STAP-budget kunt aanvragen.

Nog goed om te weten:

 • U kunt op 6 momenten verdeeld over het kalenderjaar STAP-budget aanvragen. Wees er op tijd bij, want op=op.
 • Uw opleiding dient minimaal 4 weken na je aanvraag te starten, en binnen 3 maanden na sluiting van het betreffende aanvraagtijdvak.
 • Is een opleiding duurder dan 1.000 euro? Dan betaalt u de rest zelf. U zou nog kunnen vragen of uw werkgever (of een andere partij) het meerdere (of een deel daarvan) wil bijdragen.
 • U mag 1 opleiding per jaar via het STAP-budget aanvragen.

Wanneer kan ik STAP-budget in 2023 aanvragen?

De aanvraagtijdvakken in 2023 zijn:

 • 1 mei 2023
 • 3 juli 2023
 • 4 september 2023
 • 1 november 2023

Hoe werkt de wachtrij voor het STAP-budget?

Het STAP-budget is meestal binnen enkele uren op. Uw positie in de wachtrij wordt om 10:01 uur bepaald en is willekeurig. Zorg dat u vóór 10:00 op “Aanvragen STAP-budget” klikt. Dit betekent dat de kans bestaat dat u zowel op de eerste als op de laatste plek in de wachtrij terecht kan komen. Het maakt daarom niet uit of u 24 uur van te voren of 1 minuut van te voren op ‘Aanvragen STAP-budget’ heeft gedrukt.

Klikt u na 10:01 uur op “Aanvragen STAP-budget”, dan sluit u achteraan in de wachtrij op volgorde van binnenkomst.

Wat als de kosten van de STAP-opleiding hoger zijn dan € 1000,-?

Is een opleiding duurder dan 1.000 euro (incl. btw)? Dan betaalt u de rest zelf. U zou nog kunnen vragen of uw werkgever (of een andere partij) het meerdere (of een deel daarvan) wil bijdragen.

Wat als de kosten van de STAP-opleiding lager zijn dan € 1000,-?

U kunt natuurlijk altijd een subsidieaanvraag doen voor een opleiding met lagere kosten dan 1.000 euro (inclusief btw). U hebt recht op maximaal 1 STAP-budget voor maximaal 1 opleiding per kalenderjaar.

Wat als ik me heb aangemeld voor een STAP-opleiding en ik krijg geen STAP-budget toegekend van het UWV?

Was u te laat met uw aanvraag en was het budget al op? De opleider zal het waarderen als u dit even laat weten. Het STAP-aanmeldingsbewijs is voorlopig, aangezien u als subsidieaanvrager nog in de fase van subsidieaanvraag zit. In de volgende aanvraagtermijn kunt u weer een aanvraag indienen. De kans is aanwezig dat u hiervoor een nieuw STAP-aanmeldingsbewijs nodig hebt met een nieuwe startdatum omdat een scholing waarvoor je STAP-budget wilt benutten 4 weken na uw aanvraag en binnen 3 maanden na het betreffende aanvraagtijdvak dient te starten.

Heeft u een vraag over de afwijzing van uw STAP-budget-aanvraag?

Dan kunt u contact opnemen met UWV.

Als ik STAP-subsidie heb aangevraagd, kan ik de aangevraagde scholing dan nog annuleren?

Het is mogelijk dat u als subsidieontvanger/burger voor aanvang van de scholing uw aanmelding annuleert. Als deze annulering tijdig plaatsvindt, betaalt de opleider het voorschot terug aan UWV. De algemene voorwaarden van de opleider zijn richtinggevend bij de beoordeling of er sprake is van een tijdige annulering van de aanmelding.

Als u vervolgens een andere STAP-scholingsactiviteit kiest, zal u een nieuwe STAP-subsidie aanvraag bij UWV moeten doen.

25 jaar
Dé gemeente en overheidsopleider
50.000+
Professionals
350+
Gemeenten