Incompany training


Verkiezingen voor stembureauleden 2021

Klassikale workshop of e-learning voor Stembureauleden

Op 17 maart 2021 vinden de Tweede kamer verkiezingen plaats. Natuurlijk wilt u uw stembureauleden weer zorgvuldig informeren over alle actuele ontwikkelingen waarmee een lid van het stembureau rekening dient te houden. Dit kan via een klassikale workshop of via e-learning.

Doelgroep

Personen die bij de komende verkiezingen meewerken op het stembureau in uw gemeente als stembureaulid, teller of in een andere ondersteunende functie. De workshop is geschikt voor “routiniers’ die hun kennis willen opfrissen, maar ook voor diegenen die voor de eerste keer actief meedraaien op een stembureau.

Doel van de workshops

Door de uitvoering van deze workshops zijn de deelnemers na afloop volledig op de hoogte van alle bepalingen waarmee stembureauleden rekening mee moeten houden. Zij kunnen dan ook de meeste “eerstelijns” vragen van de burger op een correcte wijze beantwoorden. Uiteraard wordt stilgestaan bij de verschillende procedures die gevolgd moeten worden door de stembureauleden. Tevens wordt aandacht besteed aan de identificatieplicht op de stembureaus en wordt ingegaan op het invullen van het proces verbaal.

Onderwerpen

Aan de orde komen de ontwikkelingen die betrekking hebben op de volgende onderwerpen:

 • de stembureaulocaties
 • de kiesgerechtigden
 • de gang van zaken op het stembureau
 • de controle op de kiesgerechtigheid
 • de verplichte identificatie op het stembureau (ook bij onderhandse volmacht)
 • het vaststellen van de voorlopige en definitieve uitslag op het stembureau
 • het opmaken van het proces verbaal.

Rode draad tijdens de workshops

 • interactief met veel ruimte voor vragen en casuïstiek uit de praktijk

E-learning

U kunt er ook voor kiezen om alle stembureauleden, tellers en voorzitters via e-learning te trainen. Groot voordeel is dat de e-learning per individu kan worden aangeboden en dat je op eigen tempo en op elk willekeurig tijdstip aan de slag kunt.

Via e-learning volgen alle stembureauleden, tellers en voorzitters dezelfde module. In deze interactieve module staan de taken per rol uitgelegd, maar in de basis volgt iedereen dezelfde instructie. De kandidaten leren de lesstof in eigen tempo door een combinatie van theorie en vragen. Daarna volgt een afsluitende toets, waarbij een persoonlijk certificaat behaald kan worden. Stembureauleden zijn hiermee aantoonbaar voorbereid op hun eigen, maar ook op de andere rollen en taken. De volgende onderwerpen komen aan bod:

 • voorbereiding verkiezingsdag
 • inrichting van het stemlokaal
 • het stemmen
 • het telproces

Academie

Wij bieden de e-learning aan middels Academie Verkiezingen. Deze academie is gratis en ingericht en aangepast voor de doelgroep stembureauleden. Elke gemeente krijgt een eigen afgeschermde portal zodat u op elk gewenst moment zelf stembureauleden kunt toevoegen. U hoeft hiervoor geen ingewikkelde sofware of plug-ins te installeren.

Meer informatie

Heeft u interesse om de stembureauleden, tellers en voorzitters van uw gemeente te trainen via e-learning? Neem dan voor meer informatie contact op met Jeroen Busse. Zijn contactinformatie staat bovenin de rechterkolom van deze pagina.

Enkel incompany

We verzorgen deze workshop enkel incompany. Wil je een opleidingsvoorstel aanvragen of gewoon even overleggen over de wensen en mogelijkheden? Klik dan op de Incompany-button in de rechterkolom van deze pagina. Liever eerst even contact via telefoon of e-mail? Kijk dan ook in de rechterkolom, want daar vind je de contactgegevens van Jeroen Busse. Hij helpt je graag verder.

portret van docent Bert Kuijer

Uw docent

Bert Kuijer

De heer mr. Bert Kuijer, jurist, Brp deskundige, gecertificeerd GBA auditor, is sinds 2010 werkzaam bij de gemeente Veenendaal als beleidsmedewerker dienstverlening, projectleider KCC en LEAN-expert (black belt). Daarvoor was hij bij drie gemeenten gedurende 17 jaar actief als Hoofd Burgerzaken. Als deskundige op het gebied van gemeentelijke dienstverlening, gegevensbeheer en crisisbeheersing heeft hij vele jaren ervaring.

portret van docent Rob van der Velde

Uw docent

Rob van der Velde

Rob van der Velde is Directieadviseur in de gemeente Den Haag; tot 1 juni 2020 was hij Hoofd Burgerzaken bij deze gemeente. Hij is een zeer ervaren en bevlogen docent en kent alle ‘ins and outs’ op het gebied van verkiezingen; met recht een autoriteit op dit gebied! Met ruim 45 jaar ervaring bent u voor praktische tips op het gebied rond de gehele organisatie van verkiezingen bij Rob van der Velde aan het goede adres!

portret van Jeroen Busse

Voor info neem contact op met:

Jeroen Busse

directeur

06-11920119