`

Agenda

JK-GSD verkort

JK-GSD verkort

De opleiding juridisch kwaliteitsmedewerker sociaal domein (JK-GSD) is al tientallen jaren dé opleiding voor klantmanagers en kwaliteitsmedewerkers binnen het sociaal domein. Onze succesvolle hoogwaardige en unieke aanpak bieden wij in 2024 wederom aan in een verkort programma JK-GSD.

Onze verkorte opleiding tot kwaliteitsmedewerker sociaal domein (JK-GSD) biedt een totaalprogramma van hoog niveau. Alle wetten en regelingen die relevant zijn bij de uitvoering van de Participatiewet komen aan bod. De opleiding is actueel, interactief en sluit naadloos aan op uw dagelijkse uitvoeringspraktijk. Bovendien bent u helemaal op de hoogte van alle veranderingen die dit jaar zijn ingegaan.

Waarom een verkorte opleiding juridisch kwaliteitsmedewerker (JK-GSD) bij de MariënburgGroep?

 • U heeft al minimaal 2 jaar werkervaring bij een sociale dienst. Daardoor hoeft u niet de hele Participatiewet van A tot Z te doorlopen;
 • Wij activeren uw voorkennis en leren u het nieuw geleerde te integreren én toe te passen in uw dagelijkse praktijk;
 • Wij werken met docenten die jarenlange ervaring hebben binnen de JK-GSD;
 • De verkorte JK-GSD biedt dezelfde lesstof, in een hoger tempo. Hierdoor wordt u in minder tijd, tegen minder kosten, hoogwaardig en bovendien volwaardig opgeleid.

Resultaat JK-GSD opleiding

U wordt in korte tijd opgeleid op Hbo-niveau tot Juridisch Kwaliteitsmedewerker of senior medewerker Werk, Inkomen en Zorg. We richten ons op uitvoeringsvraagstukken en ontwikkelingen in wet- en regelgeving rondom de Participatiewet alsmede de Algemene wet bestuursrecht en de hierbij behorende actuele jurisprudentie. We besteden geen afzonderlijke aandacht aan het schrijven van beleidsstukken of aan coaching.

Na het volgen van de opleiding tot juridisch kwaliteitsmedewerker kunt u:

 • hoogwaardige intakes dan wel handhavingsonderzoeken uitvoeren;
 • complexe aanvragen Participatiewet afhandelen;
 • vragen over maatwerk en integraliteit in het kader van de Pw in relatie tot de Wmo 2015 en Jw op gedegen juridische wijze beantwoorden en onderbouwen;
 • een complexe Pw-casus zowel analyseren vanuit een inhoudelijk oogpunt als vanuit een bewijsrechtelijke analyse en vanuit een Awb-procedurele wijze;
 • rapportages en beschikkingen toetsen op juridische juistheid en doelmatigheid;
 • een scherp onderscheid maken tussen een “informele aanpak” en een “formele aanpak” van bezwaar- en beroepzaken;
 • op inleidend niveau, bezwaar- en beroepsprocedures (inclusief voorlopige voorzieningen procedures) voorbereiden en uitvoeren, vanuit inhoudelijk én procedureel (Awb) niveau;
 • de verbinding zien tussen de procedurele bestuursprocesrechtelijke benadering bij bezwaar en beroep enerzijds en de procedurele benadering van primaire besluiten vanuit oogpunt van de Awb en de algemene beginselen van behoorlijk bestuur anderzijds. Dit in samenhang met inzichten over mediation;
 • als juridische vraagbaak-functie fungeren voor uw collega’s.

Deelnemers

De verkorte JK-GSD is bedoeld voor inkomensconsulenten, klantmanagers, medewerkers bezwaar en beroep, kwaliteitsmedewerkers en teamleiders. In het bijzonder voor medewerkers die al langer in het bijstandswerk zitten alsmede voor medewerkers die belast zijn met de uitvoering van een specifiek onderdeel van de Pw, biedt deze opleiding nieuwe inzichten.

Om mee te kunnen komen met het tempo en het niveau van de opleiding, is een Hbo werk- en denkniveau én minimaal 2 jaar relevante werkervaring bij een sociale dienst vereist. Deelnemers die niet aan deze criteria voldoen, kunnen enkel na overleg met hun werkgever worden toegelaten.

Planning opleiding startdatum donderdag 19 september

dag 1 donderdag 19 september 2024 Awb en de PW
dag 2 donderdag 26 september 2024 Awb en A.b.b.b.
dag 3 donderdag 3 oktober 2024 Participatiewet verdieping
dag 4 donderdag 10 oktober 2024 Participatiewet verdieping
dag 5 donderdag 17 oktober 2024 Participatiewet verdieping
dag 6 donderdag 31 oktober 2024 Participatiewet verdieping
dag 7 donderdag 7 november 2024 Bezwaar en beroep
dag 8 donderdag 14 november 2024 Pleiten ter zitting

Afsluitende examen is donderdag 28 november 2024 van 10:00 tot 12:30 uur.

Cursustijden van 09.30 - 16.30 uur inclusief pauzes. Wij ontvangen u graag bij:

Seats2Meet Utrecht CS
Moreelsepark 65
3511 EP Utrecht

Programma

De verkorte JK-GSD is modulair opgebouwd. Daardoor kunt u één of meerdere modules volgen. Naast Algemene rechtskennis wordt vakinhoudelijk de Participatiewet uitgebreid behandeld. De theorie wordt op praktische wijze behandeld naar de letter van de wet, de geest van de wet en actuele jurisprudentie.

Examen

Deze opleiding wordt afgesloten met een integrale, schriftelijke eindtoets. Wie de gehele opleiding heeft gevolgd én voldoende resultaat heeft behaald voor de eindtoets, ontvangt het Certificaat JK-GSD.

Zelfstudie

Van de Voorliggende voorzieningen (Wet werk en zekerheid, WW, ZW,WIA IOAW, Bbz, Zorgverzekeringswet, Wmo etc.) wordt u geacht deze in zelfstudie door te nemen.

Kosten

De kosten voor deze opleiding zijn € 2.495,- p.p. Bij dit bedrag zijn inbegrepen koffie, thee en lunch. De kosten voor het cursusmateriaal bedragen € 169,- p.p. De kosten voor een eventueel herexamen zijn niet inbegrepen en bedragen € 195,- p.p. Genoemde prijzen zijn excl. btw. De gemeente kan de BTW verrekenen met haar BTW-compensatiefonds.

Meer informatie

Wil je graag meer weten of heb je specifieke vragen over de training? Neem gerust even contact op met Jeroen Busse. Je vindt zijn contactinformatie bovenin de rechterkolom van deze pagina.

Incompany

We verzorgen deze training ook incompany. Het programma wordt helemaal op maat ingevuld, met zeer gerichte aandacht voor de uitdagingen en kansen binnen jouw organisatie. Wil je een opleidingsvoorstel aanvragen of gewoon even overleggen over de wensen en mogelijkheden? Klik dan op de Incompany-button in de rechterkolom van deze pagina. Liever eerst even contact via telefoon of e-mail? Kijk dan ook in de rechterkolom, want daar vind je de contactgegevens van Jeroen Busse. Hij helpt je graag verder.

portret van Jeroen Busse

Voor info neem contact op met:

Jeroen Busse

directeur

06-11920119

Gemiddelde beoordeling
8,6
25 jaar
Dé gemeente en overheidsopleider
50.000+
Professionals
350+
Gemeenten