`

Agenda

Verkiezingen voor projectleiders

Verkiezingen voor projectleiders

  • 08-04-2024
  • 09:30 - 12:30 uur
  • Zwolle

Verkiezingen voor projectleiders

Verkiezingen voor projectleiders

Bereid je voor op de verkiezingen voor de leden van het Europees Parlement

De training op 26 maart in Utrecht zit vol. Via de optie knop kunt u zich aanmelden voor de reservelijst. Als er een plek vrijkomt zullen we contact met u opnemen. Voor de trainingen in Den Bosch en Zwolle kunt u zich nog wel aanmelden.

Wij kunnen deze training ook incompany verzorgen. Voor meer informatie neem contact met ons op via info@marienburggroep.nl

Op 6 juni 2024 vindt de verkiezing plaats van de Nederlandse leden van het Europees Parlement. De recente verkiezing van de leden van de Tweede Kamer ligt u vast nog vers in het geheugen. Tóch moet u zich ook dit voorjaar alweer voorbereiden op een nieuwe verkiezing. Tijd om uw kennis dus weer te updaten.

Programma

Met de invoering van de NPVV is vorig jaar het Gemeentelijk Stembureau geïntroduceerd. Hoe ging dat bij u de laatste keer? Gaat u het in juni 2024 weer net zo doen? Of deed u de vorige keer CSO, maar denkt u er toch over na om terug te gaan naar DSO?

U kijkt vast en zeker ook even terug in uw eigen organisatie; wat ging er in november 2023 en wat kan beter? En om nog even bij het Gemeentelijk Stembureau te blijven. Wat betekent de beslissing van de Tweede Kamer bij de laatste verkiezing om 4 stembureaus van een gemeente over te laten tellen? Hoe is dat zo gekomen? En hoe zit het bij een Europese verkiezing ook alweer met het later bekendmaken van de uitslag? Kortom; redenen genoeg om u weer te laten bijpraten.

Training Europees Parlement Verkiezingen voor projectleiders

De training Europees Parlement verkiezingen voor projectleiders geeft antwoord op al deze vragen en geeft u inzicht in het gehele proces rond de organisatie van de verkiezingen, zodat u zich optimaal kunt voorbereiden. Er wordt uitvoerig stilgestaan bij de taak van het gemeentelijk stembureau, dat bij elke verkiezing de uitslagen van alle stembureaus in een aparte openbare zitting niet alleen moet controleren (tenzij centrale stemopneming), maar ook indien nodig opnieuw vaststellen door het hertellen van de uitgebrachte stemmen. Het GSB moet dit keer óók nog een keer extra bij elkaar komen voor het vaststellen en bekendmaken van de uitslag van de gemeente.

Deze dag wordt van harte aanbevolen voor zowel ervaren als beginnende medewerkers. Er worden praktische handreikingen gedaan, zodat u zich goed kunt oriënteren en uw draaiboek kunt actualiseren.

Opzet en inhoud

Aan de orde komen de ontwikkelingen die betrekking hebben op de volgende onderwerpen:

  • de instelling en werkwijze van het gemeentelijk stembureau
  • het vaststellen verkiezingsuitslag op gemeentelijk niveau
  • benoemingsvereisten stembureauleden en tellers
  • het proces op de dag van de stemming
  • toegankelijkheid van stembureaus
  • incompatibiliteiten stembureauleden en de leden van het gemeentelijk stembureau
  • kiesgerechtigdheid en wijze van stemmen (volmacht, kiezerspas, etc.)
  • rechten en plichten van kiezers (openbaarheid, bezwaar maken, legitimatie)
  • publicatieplicht van pv’s, uitslag, e.d.

Doelstelling training

Na deze training zijn de deelnemers volledig op de hoogte van alle recente wijzigingen in het verkiezingsproces en kunnen de organisatie van de verkiezingen voor hun rekening nemen. Bovendien kunnen zij de vragen van burgers, politieke partijen en de burgemeester volledig en juist beantwoorden.

Doelgroep

Medewerkers van Burgerzaken en Publiekszaken die bij de komende Europlees Parlement verkiezing meedraaien in de organisatie. Voor collega’s die hun kennis willen opfrissen én voor collega’s die voor de eerste keer actief meedraaien in het team verkiezingen.

Regioprijs

De kosten voor de cursus zijn € 275,- p.p. excl. btw. Bij dit bedrag zijn inbegrepen: koffie, thee en cursusmateriaal. Een certificaat van deelname is facultatief. De gemeente kan de Btw verrekenen met haar Btw-compensatiefonds.

Meer informatie

Wil je graag meer weten of heb je specifieke vragen over de training? Neem gerust even contact op met Jeroen Busse. Je vindt zijn contactinformatie bovenin de rechterkolom van deze pagina.

Incompany

We verzorgen deze training ook incompany (per gemeente of regio) op elk gewenst moment. Wil je een opleidingsvoorstel aanvragen of gewoon even overleggen over de wensen en mogelijkheden? Klik dan op de Incompany-button in de rechterkolom van deze pagina. Liever eerst even contact via telefoon of e-mail? Kijk dan ook in de rechterkolom, want daar vind je de contactgegevens van Jeroen Busse. Hij helpt je graag verder.

portret van docent Rob van der Velde

Uw docent

Rob van der Velde

Rob van der Velde werkte tot 1 augustus 2023 in de gemeente Den Haag. Tot 1 juni 2020 was hij Hoofd Burgerzaken bij deze gemeente en daarna – parttime – adviseur Verkiezingen. Hij is een zeer ervaren en bevlogen docent en kent alle ‘ins and outs’ op het gebied van verkiezingen; met recht een autoriteit op dit gebied! Met ruim 47 jaar ervaring bent u voor praktische tips op het gebied rond de gehele organisatie van verkiezingen bij Rob van der Velde aan het goede adres!

portret van Jeroen Busse

Voor info neem contact op met:

Jeroen Busse

directeur

06-11920119

Gemiddelde beoordeling
9,0
25 jaar
Dé gemeente en overheidsopleider
50.000+
Professionals
350+
Gemeenten