`

Agenda

Masterclass Bezwaar en Beroep Participatiewet

 • 25-06-2024
 • 09:30 - 16:30 uur
 • Utrecht

Masterclass Bezwaar en Beroep Participatiewet

In de Masterclass Bezwaar en Beroep Participatiewet zal zowel vanuit inhoudelijk als procedureel oogpunt (Awb) worden stil gestaan bij de nieuwe ontwikkelingen in de Participatiewet die met name voor juridisch medewerkers bezwaar en beroep relevant zijn.

Onderwerpen

 • Wat zijn de belangrijkste wijzigingen in de rechtspraak van de CRvB na het rapport over de Toeslagenaffaire
 • De aangescherpte redelijkheidstoets bij de procedurele toets in het kader van een aanvraag dan wel bij lopende uitkering en intrekking o.g.v. art 54, lid 4 Pw – nieuwe toets i.v.m. de zorgklant
 • Nieuwe actuele jurisprudentie over schending inlichtingenplicht. Wanneer is hiervan geen sprake, zie CRvB:2022:1395? Is een escape mogelijk via art. 54, lid 3, 2e zin Pw? – Hoe scherp toetst de CRvB het kenbaarheidsvereiste?
 • Actua jurisprudentie over de medewerkingsverplichting in relatie tot huisbezoek en de zorgklant
 • Actua toets hoofdverblijf, nieuwe definitie in de CRvB-jurisprudentie, de toets vooropgezet tijdelijk verblijf in zorgsituaties in relatie tot de KDN-toets en de toets gezamenlijke huishouding
 • Actua inkomenstoets:
  • Informele familie-ondersteuning en giften
  • Op geld waardeerbare arbeid en verruiming van de schattingsjurisprudentie
  • Wat houdt de verzwaarde onderzoeks- en motiveringsverplichting in voor het college in Pw-fraudezaken?
 • Actua terugvordering
 • Nieuwe wetsvoorstellen, waaronder Wetsvoorstel Breed Offensief – wijziging KDN + nieuwe vrijlatingsregeling voor mensen met een arbeidsbeperking

Bestemd voor

Juridisch medewerkers, medewerkers bezwaar en beroep, juridisch kwaliteitsmedewerkers, senior klantmanagers met taakaccent bezwaar en beroep.

Expertisecentrum en helpdesk

Heb je na de training nog vragen? Wij helpen je graag verder. Tot drie maanden na de cursus is deze service zelfs gratis als we je vragen per mail of telefonisch kunnen beantwoorden. Maak daar gebruik van: ons expertisecentrum staat voor je klaar!

Kosten

De kosten voor de cursus zijn € 525,- per persoon. Bij dit bedrag zijn inbegrepen: koffie, thee, lunch en cursusmateriaal. Een certificaat van deelname is facultatief. De gemeente kan de Btw verrekenen met haar Btw-compensatiefonds.

Drieluik

Deze masterclass is onderdeel van een drieluik. Mogelijk ook interessant voor u zijn de Masterclass Bezwaar en Beroep Jeugdwet en de Masterclass Bezwaar en Beroep Wmo.

Meer informatie

Wil je graag meer weten of heb je specifieke vragen over de training? Neem gerust contact op. Onze contactinformatie vind je bovenin de rechterkolom van deze pagina.

Incompany

We verzorgen deze training ook incompany. Het programma wordt dan helemaal op maat ingevuld, met zeer gerichte aandacht voor de uitdagingen en kansen binnen jouw organisatie. Wil je een opleidingsvoorstel aanvragen of gewoon even overleggen over de wensen en mogelijkheden? Klik dan op de Incompany-button in de rechterkolom van deze pagina. Liever eerst even contact via telefoon of e-mail? Kijk dan in de rechterkolom, want daar vind je onze contactgegevens. Wij helpen je graag verder.

portret van docent Harry van der Linden

Uw docent

Harry van der Linden

Mr. Harry van der Linden werkt als juridisch kwaliteitsmedewerker met de taakaccenten Handhaving en Bezwaar en Beroep. Hij is op het scherpst van de snede in zaken waarin administratief bewijsrecht en het Awb-bestuursprocesrecht centraal staan (met focus op de methodiek van rechterlijke toetsing), recht door zee en liefhebber van een multidisciplinaire benadering van problemen daar waar dat nodig is.

Harry geeft zijn cursisten alle ruimte om vragen te stellen en is zeer goed ingevoerd in jurisprudentie. Hij presenteert zijn cursisten graag verrassende inzichten en onverwachte invalshoeken. Want ‘gaan voor een juridisch gelijk en juridische precisie is één, het vinden en behouden van draagvlak voor een echte oplossing is een ander verhaal.’ Aldus Harry. Dat is dus wat je (ook) leert tijdens zijn training: ga “niet-geharnast” zaken in, leef je in en heb respect voor de wederpartij en zoek naar praktische oplossingen in een juridisch kader die voor beide partijen aanvaardbaar zijn.

portret van Onderwijsteam

Voor info neem contact op met:

Onderwijsteam

Mariënburggroep

055-7998030

Gemiddelde beoordeling
8,7
25 jaar
Dé gemeente en overheidsopleider
50.000+
Professionals
350+
Gemeenten