Agenda
Masterclass Nadeelcompensatie
Opgelet! Masterclass Nadeelcompensatie is nog niet opgenomen in de planning. Door in te schrijven wordt u op een wachtlijst geplaatst en op een later tijdstip geïnformeerd over een datum en locatie.
Masterclass Nadeelcompensatie
Op 1 januari 2024 treedt de nadeelcompensatieregeling in werking (titel 4.5. Awb). De nieuwe nadeelcompensatieregeling brengt procedurele en materiële veranderingen met zich mee. Wat betekent dat voor u als gemeenteambtenaar? Is inschakeling van een schadedeskundige verplicht? Kunt u zelf een eerste quick-scan verrichten? Dit soort vragen komen uitgebreid aan de orde tijdens de cursus. De modelverordening van de VNG met de daarbij behorende keuzemogelijkheden komt daarbij uitgebreid aan bod.
We ruimen tijdens de cursus tijd in voor de ontwikkelingen in de rechtspraak op het gebied van nadeelcompensatie. Daarbij kunt u denken aan het beoordelen van het causaal verband, het leerstuk van risicoaanvaarding en het normaal maatschappelijk risico.
De cursus sluiten we af met een praktijkcasus in. Aan de hand van de casus krijgt u meer inzicht in de cijfermatige en financiële beoordeling van een aanvraag om nadeelcompensatie.
Onderwerpen
Tijdens de cursus Nadeelcompensatie komen de volgende onderwerpen aan de orde:
- De nieuwe nadeelcompensatieregeling in de Algemene wet bestuursrecht (titel 4.5 Awb);
- De model verordening van de VNG;
- Causaal verband en schadeberekening;
- Rechtspraak over normaal maatschappelijk risico en risicoaanvaarding;
- Praktijkcasus.
Deelnemers
De cursus is bedoeld voor diegene die in de praktijk te maken heeft met planschade of nadeelcompensatie en zijn of haar kennis op dit terrein wil verdiepen. Zoals juridisch medewerkers/juristen, juridisch controllers en- beleidsmedewerkers, secretarissen bezwaarschriften.
Datum en locatie
Deze Masterclass wordt nog ingepland. Schrijf u in voor de wachtlijst. Wij informeren u dan wanneer de Masterclass is ingepland. Als u zich inschrijft voor de wachtlijst is het geen definitieve aanmelding.
Expertisecentrum en helpdesk
Heb je na de masterclass nog vragen? Wij helpen je graag verder. Tot drie maanden na de cursus is deze service zelfs gratis als we je vragen per mail of telefonisch kunnen beantwoorden. Maak daar gebruik van: ons expertisecentrum staat voor je klaar!
Kosten
De kosten voor de cursus zijn € 525,- excl. btw per persoon. Bij dit bedrag zijn inbegrepen: koffie, thee, lunch en cursusmateriaal. Een certificaat van deelname is facultatief. De gemeente kan de Btw verrekenen met haar Btw-compensatiefonds.
Meer informatie
Wil je graag meer weten of heb je specifieke vragen over de training? Neem gerust even contact op met Jeroen Busse. Je vindt zijn contactinformatie bovenin de rechterkolom van deze pagina.
Incompany
We verzorgen deze training ook incompany. Het programma wordt helemaal op maat ingevuld, met zeer gerichte aandacht voor de uitdagingen en kansen binnen jouw organisatie. Wil je een opleidingsvoorstel aanvragen of gewoon even overleggen over de wensen en mogelijkheden? Klik dan op de Incompany-button in de rechterkolom van deze pagina. Liever eerst even contact via telefoon of e-mail? Kijk dan ook in de rechterkolom, want daar vind je de contactgegevens van Jeroen Busse. Hij helpt je graag verder.
Uw docent
Christa Lagerweij
Mr. Christa Lagerweij-Duits studeerde Nederlands recht en is directeur van Rechtklus. Dit samenwerkingsverband van juristen is gespecialiseerd in nadeelcompensatie. Het zal je niet verbazen dat Christa trainingen verzorgt over precies dát onderwerp: nadeelcompensatie. Ze weet ook nog eens exact wat jij op dat gebied in je dagelijkse praktijk tegenkomt. Christa heeft namelijk jarenlange ervaring als juridisch adviseur bij verschillende gemeenten. Saai of zwaar is haar specialisme absoluut niet. Christa maakt ‘schadevergoeding bij rechtmatige overheidsdaad’ tot een levend en begrijpelijk onderwerp en geeft je handvatten om zelf mee aan de slag te gaan.
Uw docent
Herman van Velsen
Mr. H. M. (Herman) van Velsen (NIVRE-re) is schade-expert en partner bij BosBoon Expertise Group. Tussen 2003 en 2017 gaf hij leiding aan het Schadebureau Noord/Zuidlijn. Sinds 2012 is hij (ambtelijk) lid van de Stedelijke adviescommissie die de gemeente Amsterdam adviseert bij aanvragen op grond van de Algemene verordening Nadeelcompensatie; voorzitter van de adviescommissie Rotterdamsebaan in Den Haag en adviseert hij verschillende andere instanties over individuele schadeaanvragen.