Agenda

Wob praktisch toegepast

 • 31-01-2019
 • 09:30 - 16:30 uur
 • Utrecht

Wob praktisch toegepast

De Wet openbaarheid van bestuur praktisch toegepast

Er wordt wel gezegd dat het recht geen rustig bezit is en dat geldt zeker voor het recht met betrekking tot de openbaarheid van overheidsinformatie, zoals dat op dit moment is geregeld in de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). Niet alleen vanwege het misbruik, ook wel genoemd oneigenlijk gebruik, dat de laatste jaren van deze wet is gemaakt, maar ook vanwege de nogal beladen invoering van de beoogde opvolger van deze wet, de Wet open overheid, die op dit moment in behandeling is bij de Eerste Kamer.

Opzet

Tijdens de cursus de Wob praktisch toegepast worden op interactieve wijze de achtergronden en doelstellingen van de Wob besproken, wordt ingegaan op de belangrijkste begrippen uit deze wet en wordt de toepassing ervan in de praktijk van alle dag stap voor stap uit de doeken gedaan. Dit alles aan de hand van aansprekende praktijkvoorbeelden en actuele jurisprudentie.

Programma

Op interactieve wijze komen de volgende onderwerpen aan bod:

 • Achtergronden en doelstellingen van de Wob
 • De relatie met bijzondere openbaarheidsregelingen
 • Actieve en passieve openbaarheid
 • Openbaarheid en geheimhouding
 • Procedurele aspecten bij toepassing van de Wob (het Wob-verzoek, termijnen, beslissen en verstrekken, het horen van derden)
 • Belangrijke begrippen als document, bestuurlijke aangelegenheid, intern beraad en persoonlijke beleidsopvattingen
 • De inhoudelijke beoordeling van Wob-verzoeken
 • Absolute en relatieve weigeringsgronden en beperkingen volgens de Wob
 • Legesheffing bij Wob-verzoeken

Resultaat

Na afloop van de cursus is de deelnemer in staat Wob-verzoeken te herkennen, de daaraan verbonden risico’s in te schatten en te beheersen, heeft de deelnemer inzicht in de geldende termijnen en de mogelijkheden van verdagen en is hij tegen de achtergrond van de meest recente rechtspraak in staat te beoordelen welke informatie uit documenten openbaar is en welke niet.

Deelnemers

De cursus is geschikt voor alle medewerkers bij de overheid die zich met enige regelmaat bezighouden met de behandeling van Wob-verzoeken, voor secretarissen van de commissie bezwaarschriften en medewerkers voorlichting en communicatie.

Datum en locatie

De cursus wordt verzorgd op donderdag 31 januari 2019 van 09.30 -16.30 uur. Wij ontvangen je graag bij:

La Vie Meeting Center Utrecht
Lange Viestraat 351
3511 BK Utrecht

Het moderne vergadercentrum Regardz La Vie ligt op een steenworp afstand van de Utrechtse grachten en is uitstekend bereikbaar zowel met openbaar vervoer als met eigen vervoer. Regardz La Vie ligt op loopafstand (800m) van het station Utrecht CS.

Expertisecentrum en helpdesk

Heb je na de training nog vragen? Wij helpen je graag verder. Tot drie maanden na de cursus is deze service zelfs gratis als we je vragen per mail of telefonisch kunnen beantwoorden. Maak daar gebruik van: ons expertisecentrum staat voor je klaar!

Kosten

De kosten voor de cursus zijn € 375,- per persoon. Bij dit bedrag zijn inbegrepen: koffie, thee, lunch en cursusmateriaal. Een certificaat van deelname is facultatief. De gemeente kan de Btw verrekenen met haar Btw-compensatiefonds.

Meer informatie

Wil je graag meer weten of heb je specifieke vragen over de training? Neem gerust even contact op met onze manager opleidingen Harry Ploeg. Je vindt zijn contactinformatie bovenin de rechterkolom van deze pagina.

Incompany

We verzorgen deze training ook incompany. Het programma wordt dan helemaal op maat ingevuld, met zeer gerichte aandacht voor de uitdagingen en kansen binnen jouw organisatie. Wil je een opleidingsvoorstel aanvragen of gewoon even overleggen over de wensen en mogelijkheden? Klik dan op de Incompany-button in de rechterkolom van deze pagina. Liever eerst even contact via telefoon of e-mail? Kijk dan ook in de rechterkolom, want daar vind je de contactgegevens van Harry Ploeg. Hij helpt je graag verder.

portret van docent Wim Krol

Uw docent

Wim Krol

Mr. Wim Krol werkt als senior jurist voor de gemeente Deventer. Verder is hij auteur, docent in bestuursrecht en lid van de bezwaarschriftencommissie van de gemeente Apeldoorn. Wim werkt al sinds 1989 bij diverse gemeenten; hij spreekt dus jouw taal en weet waar jij in de praktijk tegenaan loopt. Wim snapt dus ook wat je nodig hebt om alle puzzelstukjes op hun plek te laten vallen: heldere uitleg met aansprekende voorbeelden uit de praktijk. En dat lukt hem, blijkt uit de reactie van cursisten: ‘Veel interessanter dan ik van tevoren gedacht had. En nog leuk ook!’ Na zo’n opmerking is ook Wims dag geslaagd, dat snap je.

portret van Harry Ploeg

Voor info neem contact op met:

Harry Ploeg

manager opleidingen

06-82868847