Agenda

Masterclass Administratief Bewijsrecht

Masterclass Administratief Bewijsrecht

Een kijkje in de keuken van de bestuursrechter

Wederom onze topdag ‘administratief bewijsrecht’ voor een ieder die te maken heeft met de aanpak van uitkeringsfraude in verband met de niet-nakoming van de inlichtingenverplichting over de PW-toets over hoofdverblijf, woonsituatie en middelen.

Tijdens deze cursusdag zal uitgebreid ingegaan op de juridische argumentatie-technieken vanuit het administratief bewijsrecht en het bestuursprocesrecht die door de bestuursrechter gevolgd wordt bij de beoordeling van de PW-fraudebesluiten van een gemeente.

Het leerdoel van deze dag is hoe een handhaver, klantmanager of juridisch medewerker in zijn of haar handhavingsrapport en de daarop gebaseerde primaire besluiten dan wel beschikkingen op bezwaar, de rechter als het ware “kan meenemen in zijn of haar verhaal” op zo’n manier dat het PW-fraudebesluit ook stand houdt. Hierbij zal nadrukkelijk ook ingegaan worden op nieuwe ontwikkelingen, zoals “wat houdt omgekeerd handhaven” in alsmede wat houdt maatwerk bij handhaving in PW-fraudezaken in?

Uitvoering

De dag staat in het licht van de eisen die de bestuursrechter stelt aan de gemeente op de punten:

  • de toetsing van de toelaatbaarheid en bewijskracht van de verschillende onderzoeks- methoden/bewijsmiddelen, zoals huisbezoek en het opnemen van eigen verklaringen en getuigenverklaringen;
  • het onderscheid tussen de aantoonplicht van de klant en de onderzoeksverplichting van het college bij respectievelijk besluiten op aanvraag en ambtshalve besluiten;
  • de bewijsvoering inzake de vaststelling van de niet-nakoming van de wettelijke inlichtingenverplichting en de verschillende typen hiervan;
  • de beoordeling van bewijsvermoedens tijdens het handhavingsonderzoek;
  • de leer van de verschuiving van de bewijslast naar de klant over het recht op bijstand, nadat het college de niet-nakoming van de wettelijke inlichtingenverplichting heeft vastgesteld;
  • de betekenis van de nadere onderzoeksverplichting van het college en de samenhang met de Nieuwe Zaaksbehandeling bij Rechtbanken en de Centrale Raad van Beroep;
  • het onderscheid tussen de verschillende eindconclusies in een handhavingsrapport en een beschikking, inhoudende dat er wel of geen recht of minder recht op bijstand bestaat dan wel dat het recht op bijstand niet is vast te stellen; welke rechterlijke beoordeling wordt hierbij gevolgd en wat is het verband met de beoordelingsperiode van een besluit;
  • wat heeft dit te maken met “de omgekeerde toets” en “omgekeerd handhaven”?

Met een aantal opmerkelijke praktijkvoorbeelden, vooral waar het fout gegaan is en hoe het voorkomen had kunnen worden.

Doelgroep

Deze training is bij uitstek geschikt voor: juridisch medewerkers, medewerkers bezwaar en beroep, kwaliteitsmedewerkers/toetsers, sociaal rechercheurs.

Duo docentschap

U krijgt zowel zicht op de visie van de bestuursrechter als van de advocaat.

Datum en plaats

De cursus wordt gegeven op dinsdag 21 mei 2019 van 09.30 tot 16.30 uur. Wij ontvangen je graag bij:

Regardz de Eenhoorn
Barchman Wuytierslaan 2
3818 LH Amersfoort

Midden in Nederland ligt de Eenhoorn; Op 84 stappen recht tegenover het centraal station van Amersfoort. Maar ook goed met de auto te bereiken en voorzien van eigen parkeergelegenheid (tegen betaling).

Programma

Volledig geactualiseerd en zo boordevol informatie dat we het programma als pdf hebben bijgevoegd!

Klik hier voor het cursusprogramma!

Expertisecentrum en helpdesk

Heb je na de training nog vragen? Wij helpen je graag verder. Tot drie maanden na de cursus is deze service zelfs gratis als we je vragen per mail of telefonisch kunnen beantwoorden. Maak daar gebruik van: ons expertisecentrum staat voor je klaar!

Kosten

De kosten voor de cursus zijn € 425,- per persoon. Bij dit bedrag zijn inbegrepen: koffie, thee, lunch en cursusmateriaal. Een certificaat van deelname is facultatief. De gemeente kan de Btw verrekenen met haar Btw-compensatiefonds.

Meer informatie

Wil je graag meer weten of heb je specifieke vragen over de training? Neem gerust even contact op met Jeroen Busse. Je vindt zijn contactinformatie bovenin de rechterkolom van deze pagina.

Incompany

We verzorgen deze training ook incompany. Het programma wordt dan helemaal op maat ingevuld, met zeer gerichte aandacht voor de uitdagingen en kansen binnen jouw organisatie. Wil je een opleidingsvoorstel aanvragen of gewoon even overleggen over de wensen en mogelijkheden? Klik dan op de Incompany-button in de rechterkolom van deze pagina. Liever eerst even contact via telefoon of e-mail? Kijk dan ook in de rechterkolom, want daar vind je de contactgegevens van Jeroen Busse. Hij helpt je graag verder.

portret van docent Harry van der Linden

Uw docent

Harry van der Linden

Mr. Harry van der Linden werkt als juridisch kwaliteitsmedewerker met de taakaccenten Handhaving en Bezwaar en Beroep. Hij is op het scherpst van de snede in zaken waarin administratief bewijsrecht en het Awb-bestuursprocesrecht centraal staan (met focus op de methodiek van rechterlijke toetsing), recht door zee en liefhebber van een multidisciplinaire benadering van problemen daar waar dat nodig is.

Harry geeft zijn cursisten alle ruimte om vragen te stellen en is zeer goed ingevoerd in jurisprudentie. Hij presenteert zijn cursisten graag verrassende inzichten en onverwachte invalshoeken. Want ‘gaan voor een juridisch gelijk en juridische precisie is één, het vinden en behouden van draagvlak voor een echte oplossing is een ander verhaal.’ Aldus Harry. Dat is dus wat je (ook) leert tijdens zijn training: ga “niet-geharnast” zaken in, leef je in en heb respect voor de wederpartij en zoek naar praktische oplossingen in een juridisch kader die voor beide partijen aanvaardbaar zijn.

portret van docent Angela Coppelmans

Uw docent

Angela Coppelmans

Advocaat en partner bij De Voort Advocaten in Tilburg. Gespecialiseerd in Projectontwikkeling (vastgoed), Aanbestedingsrecht, Bouwrecht en Bestuursrecht bij lokale overheden. In dit laatstgenoemde specialisme komt zij veelvuldig in aanraking met de Participatiewet. Met een schat aan ervaring en enthousiasme brengt ze u volledig op de hoogte van alle ontwikkelingen en de meest recente jurisprudentie.

portret van Jeroen Busse

Voor info neem contact op met:

Jeroen Busse

directeur

06-11920119