Agenda

Masterclass Wmo

Opgelet! Masterclass Wmo is nog niet opgenomen in de planning. Door in te schrijven wordt u op een wachtlijst geplaatst en op een later tijdstip geïnformeerd over een datum en locatie.

Masterclass Wmo

De actuele Wmo-praktijk!

Een boeiende masterclass onder leiding van de bestuursrechter: nieuwe ontwikkelingen en casuïstiek, de actuele Wmo-praktijk. Het komt allemaal voor het voetlicht!

Met de visie van de bestuursrechter op de Wmo

De Masterclass Wmo geeft de deelnemers een inhoudelijke verdieping op het gebied van de nieuwste ontwikkelingen binnen Wmo-jurisprudentie. Nadrukkelijk wordt hierbij het perspectief gekozen dat in deze tijd zowel de landelijke wetgever als de gemeente als de bestuursrechter een andere rechtsopvatting kunnen hebben. Hierbij wordt aandacht geschonken aan de grenzen die de rechter stelt aan de regelgevende en beleidsmatige activiteiten die de gemeente zelf heeft ontwikkeld binnen de Wmo.

Er zal ruime aandacht worden besteed aan de meest recente uitspraken van de Centrale Raad van Beroep over zaken als resultaatsgericht indiceren, gebruikelijke hulp, de omvang van de compensatieplicht en het PGB en de gevolgen hiervan voor de uitvoeringspraktijk. Hierbij wordt zowel een procedureel als een inhoudelijke benadering gevolgd vanuit rechterlijk perspectief.

Waarom naar deze dag?

 • Aandacht voor de meldings- en aanvraagprocedure;
 • Aandacht voor handhaving en voorkoming van oneigenlijk gebruik en misbruik. Er is op dat gebied vaak meer mogelijk dan gemeenten denken;
 • Antwoord op de vraag: waarom gaan aanvragen Wmo -ondanks de uitstekende bedoelingen van de gemeente- bij de bestuursrechter toch vaak de mist in?
 • Effectief bezuinigen door scherper te indiceren en te handhaven.

Alles vanuit Wmo-praktijkkwesties, waarover de rechter een uitspraak moest doen.

onder leiding van bestuursrechter

Mr. Erik Klein Egelink is bestuursrechter en vice-president; een coryfee op het terrein en bovendien voorheen zelf werkzaam in de gemeentelijke sociale zekerheid.

Datum en locatie

De cursus wordt gegeven op maandag 14 september 2020, van 09.30 -16.30 uur. Wij ontvangen je graag bij:

Regardz Meeting Center La Vie Utrecht
Lange Viestraat 351
3511 BK Utrecht

Met het openbaar vervoer: Vanaf het Centraal Station loop je richting winkelcentrum Hoog Catharijne. Vervolgens ga je rechts via de schuifdeuren Hoog Catharijne in. Op de digitale informatieborden op Hoog Catharijne is op de plattegrond ook Seats2meet.com Utrecht CS te vinden. Daarnaast volg het S2M logo op de wanden in de gangen van Hoog Catharijne. Houd rechts aan en volg de winkelgang Godebaldkwartier helemaal tot het einde. De ingang van Seats2meet bevindt zich links van de Albert Heijn en rechts van Hagenouw Eten & Drinken, de ingang heet Hoog Overborch. Bel aan bij Seats2meet. Met de trap of lift ga je naar de 2e verdieping.

Programma

De kaders

 • doelgroep
 • kanteling en aanvraagprocedure
 • noodzaak voorziening en beperkingen
 • inhoud compensatiebeginsel en verplichting tot leveren maatwerk

Welke voorziening(en)?

 • afgestemd op het de ondersteuningsvraag van de klant, zijn beperkingen en mogelijkheden

De manier van gespreksvoering met de aanvrager (kanteling)

 • inventariseren van de ondersteuningsbehofte via het “keukentafelgesprek”

Besluitvorming en motivering beschikking

Bespreking actuele jurisprudentie m.b.t.

 • aanvraag
 • gemeente heeft resultaatsverplichting ten opzichte van de klant
 • eigen kracht en verantwoordelijkheid klant
 • wijze van indiceren, resultaatsgericht of tijdsbepaald
 • normering
 • het begrip algemene voorziening en de begrenzing daarvan
 • keuzevrijheid en PGB
 • handhaving

Dat en nog veel meer, met natuurlijk vragen en discussies tijdens de dag!

Deelnemers

Deze masterclass is bij uitstek geschikt voor toetsers, kwaliteitsmedewerkers, juridisch medewerkers en adviseurs bezwaarzaken, senior Wmo-consulenten en beleidsmedewerkers.

Expertisecentrum en helpdesk

Heb je na de masterclass nog vragen? Wij helpen je graag verder. Tot drie maanden na de cursus is deze service zelfs gratis als we je vragen per mail of telefonisch kunnen beantwoorden. Maak daar gebruik van: ons expertisecentrum staat voor je klaar!

Kosten

De kosten voor de cursus zijn € 435,- per persoon. Bij dit bedrag zijn inbegrepen: koffie, thee, lunch en cursusmateriaal. Een certificaat van deelname is facultatief. De gemeente kan de Btw verrekenen met haar Btw-compensatiefonds.

Meer informatie

Wil je graag meer weten of heb je specifieke vragen over deze masterclass? Neem gerust even contact op met Jeroen Busse. Je vindt zijn contactinformatie bovenin de rechterkolom van deze pagina.

Incompany

We verzorgen deze masterclass ook incompany. Het programma wordt dan helemaal op maat ingevuld, met zeer gerichte aandacht voor de uitdagingen en kansen binnen jouw organisatie. Wil je een opleidingsvoorstel aanvragen of gewoon even overleggen over de wensen en mogelijkheden? Klik dan op de Incompany-button in de rechterkolom van deze pagina. Liever eerst even contact via telefoon of e-mail? Kijk dan ook in de rechterkolom, want daar vind je de contactgegevens van Jeroen Busse. Hij helpt je graag verder.

portret van docent Erik Klein Egelink

Uw docent

Erik Klein Egelink

Mr. Erik Klein Egelink, coryfee uit rechtspraak en gemeente leidt deze echte Masterclass. Een inspirerende, interactieve en zeer leerzame dag voor de liefhebbers. Hoe kijkt de rechter naar uw werk? U krijgt het uit eerste hand!

portret van Jeroen Busse

Voor info neem contact op met:

Jeroen Busse

directeur

06-11920119