`

Incompany training


Masterclass Strafrechtelijke Bewijsvoering

Kom tijdens de Masterclass Strafrechtelijke Bewijsvoering alles te weten over de verhoging van de aangiftegrens, aanwijzing en richtlijnen. Ook recente jurisprudentie over strafrechtelijke bewijsvoering en actuele casuïstiek komen aan bod.

De strafrechtelijke aangiftegrens is verhoogd naar € 50.000. Binnen het OM Amsterdam en Utrecht wordt al sterk afgeweken van de verhoging van de aangiftegrens en wordt vervolging al mogelijk gemaakt vanaf 20.000 als het voorspelbaar is dat verdachte(n) het bedrag van de boete nimmer zullen kunnen gaan betalen. Hierop zijn uiteraard wel bepaalde criteria van toepassing.

Rode draad

Die wordt gevormd door de eisen die het OM stelt aan het werk van de deelnemers. Met enkele opmerkelijke praktijkcases: ‘bad and best practices’ en met ruimte voor vragen en discussie.

Programma Strafrechtelijke Bewijsvoering

De nadruk ligt steeds op de praktijk, geen theoretische verhandeling. Welke eisen stelt het OM resp. de strafrechter aan de gemeente of uitkeringsinstantie? Daarbij komen aan de orde:

 • Het juridisch kader, beleid Openbaar Ministerie: Handhavingsarrangement, Aanwijzing en Richtlijn;
 • Verhouding bestuursrecht vs. strafrecht;
 • Wat bewijzen? Onder meer: gezamenlijke huishouding, hoofdverblijf, rechtsvermoeden. Wetgeving en jurisprudentie;
 • Hoe bewijzen?: sfeerovergang (controle / opsporing), bijzondere opsporingsmiddelen, onrechtmatig bewijs, onaangekondigde huisbezoeken, observatie, getuigen, onderzoek van administratie. Regelgeving en jurisprudentie;
 • Technische hulpmiddelen;
 • Social media en opsporing;
 • Hoe verbaliseren: inhoud en opzet van het proces-verbaal. Wat wel en wat (juist) niet opnemen?
 • Strafmaatrichtlijnen sociale zekerheidsfraude;
 • Recente rechtspraak;
 • Voorbeelden uit de praktijk: waar ging het mis of juist goed?
 • Actualiteiten, discussie en netwerken

Meer informatie

Wil je graag meer weten of heb je specifieke vragen over de training? Neem gerust even contact op met Jeroen Busse. Je vindt zijn contactinformatie bovenin de rechterkolom van deze pagina.

Incompany

We verzorgen deze training incompany. Het programma wordt helemaal op maat ingevuld, met zeer gerichte aandacht voor de uitdagingen en kansen binnen jouw organisatie. Wil je een opleidingsvoorstel aanvragen of gewoon even overleggen over de wensen en mogelijkheden? Klik dan op de Incompany-button in de rechterkolom van deze pagina. Liever eerst even contact via telefoon of e-mail? Kijk dan ook in de rechterkolom, want daar vind je de contactgegevens van Jeroen Busse. Hij helpt je graag verder.

portret van Jeroen Busse

Voor info neem contact op met:

Jeroen Busse

directeur

06-11920119

25 jaar
Dé gemeente en overheidsopleider
50.000+
Professionals
350+
Gemeenten