Agenda

JK-WMO

 • 03-10-2024 10-10-2024 17-10-2024 07-11-2024 14-11-2024
 • 09:30 - 16:30 uur
 • Utrecht, 5 dagen

JK-WMO

Juridisch kwaliteitsmedewerker Wmo 2015 (JK-WMO)

(5 dagen)

De uitvoering van de Wmo is in toenemende mate juridischer en zakelijker geworden. We ervaren de invloed van mondige burgers, cliëntondersteuners, belangenorganisaties en de sterk sturende invloed vanuit rechtspraak van rechtbanken en Centrale Raad van Beroep. Dat betekent dat ook de eisen die worden gesteld aan de juridische kwaliteit van de dienstverlening hoger worden. Het gaat niet alleen om de kwaliteit van het juridisch communiceren maar ook over de kwaliteit van het proces en product. De juridisch kwaliteitsmedewerker Wmo heeft daarin een belangrijke rol.

Deze juridisch kwaliteitsmedewerker:

 • Vervult een signalerende rol voor beleidsmedewerker, consulent en management;
 • Maakt een wetgevingsanalyse;
 • Kan bij een praktijkprobleem in de Wmo uitvoeringspraktijk, het daarbij passende juridisch toetsingskader formuleren;
 • Toont eigen initiatief met probleemoplossing met oog voor een kosten-baten analyse, cliëntgerichtheid en samenwerkingsbereidheid met de klantmanager/consulent;
 • Kan met een consulent/klantmanager sparren en kan laten zien dat er wellicht ook andere mogelijkheden zijn (scenario-denken);
 • Stapt uit de “meningen-werkelijkheid” om de klantmanagers/consulenten te helpen;
 • Kent de samenloop van algemene leerstukken uit het staats- en bestuursrecht en de Wmo 2015;
 • Kan op basis van kennis en kunde van algemene rechtsnormen en -begrippen en Wmo 2015 uitstijgen boven de waan van de dag.

Om de juridisch kwaliteitsmedewerker te ondersteunen in deze activiteiten bieden wij de opleiding Juridisch kwaliteitsmedewerker Wmo.

Voor wie

Deze opleiding is o.a. bedoeld voor consulenten met minimaal 2 jaar ervaring in de Wmo; kwaliteitsmedewerkers (Participatiewet) en anderen die zich verder willen verdiepen in de juridische aspecten van de Wmo 2015.

U wordt in korte tijd opgeleid op hbo-niveau tot Juridisch Kwaliteitsmedewerker of senior medewerker Wmo. We richten ons op uitvoeringsvraagstukken en ontwikkelingen in wet- en regelgeving rondom de Wmo. We besteden geen afzonderlijke aandacht aan het schrijven van beleidsstukken of aan coaching.

Resultaat

Na het volgen van deze opleiding:

 • beschikt u een brede juridische kennis waarmee u de juridische kwaliteit van de uitvoering van de Wmo 2015 op een hoger niveau brengt;
 • kent u de samenhang tussen de verschillende wetgevingsproducten;
 • bent u in staat om, met deze verbrede kennis, de consulenten te helpen in de probleemoplossing door “boven” het vraagstuk te staan;
 • kunt u ontwikkelingen signaleren in wet- en regelgeving en jurisprudentie die van invloed zijn op de kwaliteit van uitvoering en kunt u dat vertalen naar die uitvoering.

Waarom de JK-Wmo bij de MariënburgGroep?

 • U heeft al minimaal 2 jaar werkervaring in de toepassing van de Wmo. Daardoor hoeft u niet de hele Wmo van A tot Z te doorlopen;
 • Wij activeren uw voorkennis en leren u het nieuw geleerde te integreren én toe te passen in uw dagelijkse praktijk;
 • Wij werken met docenten die jarenlange ervaring hebben binnen de Wmo.

Data en locatie najaar 2024

De opleiding wordt gegeven op donderdag 3 oktober, donderdag 10 oktober, donderdag 17 oktober, donderdag 7 november en donderdag 14 november 2024 van 09.30 - 16.30 uur.

De opleiding wordt in Utrecht gegeven.

Kosten

De kosten voor deze opleiding zijn € 1.695,- excl. btw p.p. De kosten voor het cursusmateriaal bedragen € 95,- excl. btw p.p. De gemeente kan de BTW verrekenen met haar BTW-compensatiefonds.

Meer informatie

Wil je graag meer weten of heb je specifieke vragen over de training? Neem gerust even contact op met Mariëlle Hoogland. Je vindt haar contactinformatie bovenin de rechterkolom van deze pagina.

Incompany

We verzorgen deze training ook incompany. Het programma wordt dan helemaal op maat ingevuld, met zeer gerichte aandacht voor de uitdagingen en kansen binnen jouw organisatie. Wil je een opleidingsvoorstel aanvragen of gewoon even overleggen over de wensen en mogelijkheden? Klik dan op de Incompany-button in de rechterkolom van deze pagina. Liever eerst even contact via telefoon of e-mail? Kijk dan ook in de rechterkolom, want daar vind je de contactgegevens van Mariëlle Hoogland. Zij helpt je graag verder.

portret van docent Hans van Rooij

Uw docent

Hans van Rooij

Dat is mr. H. van Rooij. Deze kei uit de praktijk staat borg voor een grote praktijktoepasbaarheid en antwoord op al uw vragen.

portret van Mariëlle Hoogland

Voor info neem contact op met:

Mariëlle Hoogland

projectcoördinator

055-7998030

Kwaliteitscoaching

25 jaar
Dé gemeente en overheidsopleider
50.000+
Professionals
350+
Gemeenten