`

Diplomastelsel Burgerzaken NLQF - Nieuw

De NVVB heeft het diplomastelsel Burgerzaken verandert. Het diplomastelsel bestaat uit 8 diplomalijnen ingeschaald volgens het Nederlands Kwalificatieraamwerk NLQF. In het diplomastelsel spreken we over basismodules en specialistmodules.

Binnen het nieuwe diplomastelstel zijn 8 diploma’s te behalen; vier op NLQF-niveau 4 (basis) en vier op NLQF-niveau 6 (specialist).

Overzicht Diplomalijnen

De MariënburgGroep biedt de modules volgens het nieuwe diplomastelsel aan via e-learning, incompany en sommige modules klassikaal via een open inschrijving.

Diplomastelsel Basis (NLQF-niveau 4)

Er zijn vier Basis diplomalijnen die opleiden tot bepaalde taken binnen een bepaald vakgebied waarop medewerkers Burgerzaken werkzaam zijn. De 4 Basis Diplomalijnen zijn:

 1. Basiskennis Burgerzaken
 2. Verblijf en Adres
 3. Burgerlijke stand - Basis
 4. Basisregistratie personen - Basis

Belangrijk om te weten

 • Er is afgestapt van de niveauaanduidingen MBO-4 en HBO, maar laat wel de mogelijke groei van het ene naar het andere niveau bestaan.
 • Het behalen van diplomalijn 1 Basiskennis Burgerzaken is verplicht voordat er kan worden gestart met de drie andere diplomalijnen op NLQF-niveau 4. De volgorde van de modules staat niet vast.
 • Een medewerker moet over een basismodule beschikken om te kunnen deelnemen aan een specialistmodule.
 • Het is niet mogelijk om modules in een diplomalijn te vervangen voor een andere module.
 • Het is mogelijk om los van de diplomalijnen losse modules te volgen. Bekijk bij elke module welke voorkennis wordt aanbevolen.
 • Net als in het huidige diplomastelstel zijn alle behaalde certificaten in het herziene diplomastelstel drie jaar geldig, gerekend vanaf de datum dat het examen is behaald. Na drie jaar moet opnieuw examen worden gedaan om het certificaat opnieuw met drie jaar te verlengen.
 • Reeds behaalde modules binnen het huidige diplomastelstel die niet ouder zijn dan drie jaar zijn ook geldig binnen het Herziene Diplomastelsel. Dit heeft als voordeel dat reeds behaalde modules gebruikt kunnen worden voor een of meer diploma’s binnen het Herziene Diplomastelsel.
 • De PE-regeling (PE = Permanente Educatie) houdt in dat binnen een periode van drie jaar de geldigheid van een behaalde diplomalijn weer met drie jaar kan worden verlengd door het behalen van het PE-examen.

Examengids NVVB

Bekijk examengids diplomastelstel Burgerzaken - NVVB Publieksacademie

portret van Jeroen Busse

Voor info neem contact op met:

Jeroen Busse

directeur

06-11920119

 • logo cedeo*erkend bedrijfsopleidingen open
 • logo NVVB
25 jaar
Dé gemeente en overheidsopleider
50.000+
Professionals
350+
Gemeenten