Agenda

Basiscursus Participatiewet

 • 09-09-2024 16-09-2024 23-09-2024 30-09-2024
 • 09:30 - 16:30 uur
 • Woerden, 4 dagen

Basiscursus Participatiewet

Basiscursus Participatiewet

Basiscursus Participatiewet

 • 13-03-2025 20-03-2025 27-03-2025 03-04-2025
 • 09:30 - 16:30 uur
 • Utrecht, 4 dagen

Basiscursus Participatiewet

De cursus die op maandag 23 september start zit vol. Via de optie knop kunt u zich aanmelden voor de reservelijst. Als er een plek vrijkomt zullen we contact met u opnemen.

Met de basiscursus Participatiewet legt u in korte tijd een goede basis voor het werken bij een sociale dienst. Naast de theoretische kant van de Participatiewet ligt de nadruk van deze cursus vooral op de toepasbaarheid in de praktijk. Hierdoor kunt u het geleerde meteen toepassen in uw werk.

Een afwisselend programma gericht op de praktijk. Kennisthema’s, casuïstiek, actualiteiten, ruimte voor vragen. Met onmisbare tips voor uitvoering en beleid.

Onderwerpen

 • Grondbeginselen, uitgangspunten en begrippen in de Participatiewet;
 • Kring van rechthebbenden en uitsluitingsgronden;
 • Het recht op bijstand en vormen van bijstand;
 • De middelentoets (inkomen, vermogen en heffingskortingen);
 • Verplichtingen en aanvullende voorwaarden;
 • Gevolgen van het niet nakomen van verplichtingen (opschorten, intrekken, herzien, terug- en invorderen, afstemming en boete);
 • Rechtsbescherming (bezwaar en beroep).

Resultaat

Na deze cursus heeft u voldoende bagage om direct aan de slag te gaan met de Participatiewet. U kunt het recht op een uitkering bepalen, de hoogte van het recht vaststellen en weet u hoe om te gaan met de aan de bijstand verbonden verplichtingen. Ook heeft u kennis van de gevolgen van het niet nakomen van deze verplichtingen, armoedebeleid, re-integratie en rechtsbescherming.

Deelnemers

De basiscursus participatiewet is bedoeld voor (aankomend) uitvoerend medewerkers bij een sociale dienst.

Datum en locatie cursus najaar 2024

De cursus wordt op maandag 9 september, 16 september, 23 september en 30 september van 9.30-16.30 uur in Woerden gegeven.

De cursus wordt op maandag 23 september, dinsdag 1 oktober, dinsdag 8 oktober en dinsdag 15 oktober van 9.30-16.30 bij Aristo Utrecht Lunetten gegeven. Deze cursus zit VOL. U kunt zich via de optieknop aanmelden voor de reservelijst. Wij informeren u als er een plek beschikbaar komt.

De cursus wordt op maandag 4 november, 11 november, 18 november en 25 november van 9.30-16.30 uur in Utrecht gegeven.

Datum en locatie cursus 2025

De cursus wordt op donderdag 13 maart, 20 maart, 27 maart en 3 april van 09.30-16.30 uur in Utrecht gegeven.

Basisopleiding Inkomensconsulent

De cursusdagen in september/oktober 2024 en de cursusdagen in maart/april 2025 in Utrecht zijn onderdeel van de basisopleiding inkomensconsulent.

Expertisecentrum en helpdesk

Heb je na de cursus nog vragen? Wij helpen je graag verder. Tot drie maanden na de cursus is deze service zelfs gratis als we je vragen per mail of telefonisch kunnen beantwoorden. Maak daar gebruik van: ons expertisecentrum staat voor je klaar!

Kosten

De kosten voor de cursus zijn € 1.195,- excl. BTW per persoon. Bij dit bedrag zijn inbegrepen: koffie, thee en lunch. De kosten voor het lesmateriaal bedragen € 149,- p.p. Een certificaat van deelname is facultatief. De gemeente kan de Btw verrekenen met haar Btw-compensatiefonds.

Kosten E-learning

De kosten voor het volgen van deze E-learning module zijn € 525,- excl. BTW p.p. U krijgt dan zes maanden onbeperkt toegang tot de module via de Academie van de MariënburgGroep.

E-learning

E-learning is het volgen van de cursus in uw eigen tempo op elk willekeurig tijdstip. Bij het afnemen van een e-learning module heb je zes maanden onbeperkt toegang tot de module. De e-learning cursus is opgebouwd volgens een ‘didactisch model’. Dit model voorziet in interactieve lesstof en oefenmateriaal zoals kennistoetsen. Steeds is er weer een afwisselende mix van korte en krachtige lesstof, ondersteunende afbeeldingen, filmpjes en quizvragen. Een didactisch model houdt ook rekening met de aandachtsspanne van de medewerker en bouwt de lesstof modulair op. De kennistoetsen kun je gebruiken om je kennisniveau te bepalen, maar kun je ook inzetten als leervorm om te leren. De kennistoetsen zijn altijd voorzien van feedback, omdat je daardoor altijd leert.

Meer informatie

Wil je graag meer weten of heb je specifieke vragen over de training? Neem gerust even contact op met Jeroen Busse. Je vindt zijn contactinformatie bovenin de rechterkolom van deze pagina.

Incompany

We verzorgen deze training ook incompany. Het programma wordt dan helemaal op maat ingevuld, met zeer gerichte aandacht voor de uitdagingen en kansen binnen jouw organisatie. Wil je een opleidingsvoorstel aanvragen of gewoon even overleggen over de wensen en mogelijkheden? Klik dan op de Incompany-button in de rechterkolom van deze pagina. Liever eerst even contact via telefoon of e-mail? Kijk dan ook in de rechterkolom, want daar vind je de contactgegevens van Jeroen Busse. Hij helpt je graag verder.

portret van docent Ferry Aarts

Uw docent

Ferry Aarts

De docent is de heer F. Aarts, een zeer ervaren docent en coach Participatiewet. Ferry Aarts is kwaliteitsmedewerker Werk, Inkomen en Zorg. Je komt hem tegen bij de basiscursus Participatiewet of bij de inleiding Rechtskennis. Ferry laat je proeven van het vak, dat zoveel meer biedt dan alleen maar ‘vlakke’ smaken; zijn vakgebied bestaat echt niet alleen maar uit taaie stof. Ferry houdt van veel interactie, brengt discussie op gang, gebruikt herkenbare praktijkvoorbeelden en zorgt dat er ook wat te lachen valt. Hij geeft zijn cursisten een belangrijk uitgangspunt mee: Voer wetgeving uit maar houd altijd oog voor de mens die ermee te maken heeft. Wat Ferry betreft is een cursusdag pas geslaagd als jij na afloop denkt: ‘Ik ga naar huis met nieuwe inzichten waar ik ook echt wat mee kan en het was nog gezellig ook!’

portret van Jeroen Busse

Voor info neem contact op met:

Jeroen Busse

directeur

06-11920119

Gemiddelde beoordeling
8,8
25 jaar
Dé gemeente en overheidsopleider
50.000+
Professionals
350+
Gemeenten