`

Agenda

Rijkswet op het Nederlanderschap van A tot Z

Opgelet! Rijkswet op het Nederlanderschap van A tot Z is nog niet opgenomen in de planning. Door in te schrijven wordt u op een wachtlijst geplaatst en op een later tijdstip geïnformeerd over een datum en locatie.

Rijkswet op het Nederlanderschap van A tot Z

Helemaal up-to-date in 2 dagen

Inleiding

De ontwikkelingen binnen het Nederlandse nationaliteitsrecht volgen elkaar snel op. Ons nationaliteitsrecht is voortdurend in beweging. Zo werkt de wijziging van het burgerlijk wetboek (duo-moeder en gelijkstelling huwelijk – geregistreerd partnerschap) ook door in het nationaliteitsrecht. Daarnaast is de wet- en regelgeving rondom inburgering meerdere malen gewijzigd. De overlegging van documenten door ‘pardonners’ levert nog steeds grote problemen op en we kennen inmiddels vrijstellingen voor Syriërs en etnische Armeniërs. Kunt u het nog allemaal bijhouden?

Doelgroep

Iedere medewerker van de afdeling Burgerzaken, belast met de behandeling van naturalisatieverzoeken en optieverklaringen en de toepassing van de Rijkswet op het Nederlanderschap in het algemeen. Het is belangrijk dat u een aantal naturalisatie/optie dossiers bestudeerd en behandeld heeft.

Doelstelling

Na het volgen van deze cursus kan de medewerker bepalen wanneer iemand Nederlander wordt en is, wanneer het Nederlanderschap wordt verloren en weet hij hoe de wet op deze onderdelen moet worden geïnterpreteerd. De medewerker is bekend met de wettelijke bepalingen rond het in behandeling nemen van naturalisatieverzoeken en optieverklaringen en kan de burger adviseren of in een bepaalde situatie een optieverklaring kan worden afgelegd of een naturalisatieverzoek moet worden ingediend. Bovendien weet hij de begrippen hoofdverblijf, toelating, inburgeringseis en openbare orde toe te passen. Ook kan de medewerker een ‘weigeringsbesluit’ optie opstellen

Opzet van de training

Eerst worden de algemene bepalingen behandeld uit de RwN. Daarna wordt aandacht besteed aan de verkrijging van het Nederlanderschap van rechtswege. Vervolgens wordt de materie omtrent het afleggen van een optieverklaring en het verzoek om naturalisatie en de ceremonie bij optie en naturalisatie behandeld. Bovendien wordt aandacht besteed aan de overige wijzen van verkrijging en verlies van het Nederlanderschap. Tenslotte wordt aandacht besteed aan het gebruik van de Handleiding en toekomstige wijzigingen in wet- en regelgeving. Alle actuele ontwikkelingen inclusief de jurisprudentie worden meegenomen in de training.

Expertisecentrum en helpdesk

Heb je na de training nog vragen? Wij helpen je graag verder. Tot drie maanden na de cursus is deze service zelfs gratis als we je vragen per mail of telefonisch kunnen beantwoorden. Maak daar gebruik van: ons expertisecentrum staat voor je klaar!

Kosten

De kosten voor de cursus zijn € 825,- per persoon. Bij dit bedrag zijn inbegrepen: koffie, thee, lunch en cursusmateriaal. Een certificaat van deelname is facultatief. De gemeente kan de Btw verrekenen met haar Btw-compensatiefonds.

Meer informatie

Wil je graag meer weten of heb je specifieke vragen over de training? Neem gerust even contact op met Jeroen Busse. Je vindt zijn contactinformatie bovenin de rechterkolom van deze pagina.

Incompany

We verzorgen deze training ook incompany. Het programma wordt dan helemaal op maat ingevuld, met zeer gerichte aandacht voor de uitdagingen en kansen binnen jouw organisatie. Wil je een opleidingsvoorstel aanvragen of gewoon even overleggen over de wensen en mogelijkheden? Klik dan op de Incompany-button in de rechterkolom van deze pagina. Liever eerst even contact via telefoon of e-mail? Kijk dan ook in de rechterkolom, want daar vind je de contactgegevens van Jeroen Busse. Hij helpt je graag verder.

portret van Jeroen Busse

Voor info neem contact op met:

Jeroen Busse

directeur

06-11920119

25 jaar
Dé gemeente en overheidsopleider
50.000+
Professionals
350+
Gemeenten