Incompany training
Juridische aspecten toezicht en handhaving omgevingsrecht
Deze vierdaagse training bevindt zich in het generieke deskundigheidsgebied “toezicht en handhaving bouwen en ruimtelijke ordening” en in het specifieke deskundigheidsgebied “behandelen juridische aspecten handhaving”. In minder dan één week is jouw kennis weer helemaal actueel! Werk je in het domein “handhaving omgevingsrecht”, dan past deze training uitstekend binnen beide kwaliteitscriteria.
We nemen aan dat je al enige voorkennis hebt op het gebied van toezicht en handhaving. Je bent toezichthouder en juridisch medewerk(st)er “handhaving” bij een gemeente of omgevingsdienst. Je wilt meer weten over de bestuursrechtelijke tools, die je nodig hebt om jouw werk juridisch waterdicht te kunnen uitvoeren.
Wat gaan we doen?
Dag 1
Wij maken in dagdeel één kennis met het juridisch speelveld van toezicht en handhaving. Zo passeren de “big eight” met de risicoscan op alle beleidsterreinen, de daardoor verschillende prioriteringen en de naleef- en sanctiestrategie. Uiteraard inclusief de landelijke handhavingsstrategie.
Dagdeel twee staat in het teken van het benoemen van soorten overtredingen aan de hand van praktijkcasuïstiek. Aan de orde komen alle voetangels en klemmen voor de toezichthouder. Welke maatregel is nodig in welke situatie? Wat zijn jouw bevoegdheden en hoe pas je die toe? We stellen een toezichtrapport op en dat vormt de basis voor de start van dag twee.
Dag 2
Het toezichtsrapport krijgt een juridisch vervolg. Wij bespreken de systematiek van hercontroles en signaal- en ketentoezicht. Ook informatiegestuurde handhaving komt aan de orde. Moet het toezichtrapport nu worden aangepast? En hoe wordt dat rapport overgenomen in het voornemen tot toepassen van een sanctie? Wij zetten vandaag verder alle juridische stappen om te komen tot een correcte aanschrijving. Niet alleen de Algemene wet bestuursrecht maar het volledige juridische kader komen aan bod. We gaan van zienswijze tot en met de beschikking.
Dag 3
Na het opleggen van een sanctie, het uitvoeren van hercontroles, eventuele bestuurlijke interventies en de rol van social media gaan wij met de casuïstiek richting de rechtsbescherming. Wij hanteren de gebruikelijke systematiek van bezwaar, beroep en hoger beroep en benoemen ook de voor- en nadelen en de effecten van een voorlopige voorziening. En wij behandelen de vraag of wij, vooruitlopend op een onherroepelijke beschikking, toch de sanctie gaan effectueren!
Dag 4
Deze dag staat in het teken van het voeren van verweer. Wij simuleren een zitting bij de Rechtbank of de Raad van State op basis van gekozen casuïstiek. Daarbij betrekken we spraakmakende jurisprudentie. De training sluiten wij af met het effectueren van de sanctie. Ingeval een last onder dwangsom gaan wij via de deurwaarder het openstaande bedrag invorderen en bij de last onder bestuursdwang gaan wij meevoeren en opslaan. Met alle gevolgen van dien!
Deze training maakt duidelijk dat toezicht en handhaving een veelbesproken maar nog deels te ontginnen terrein is. Een speelveld, dat beïnvloed wordt door verschillende belangen. Lastig te bespelen. En dat vergt slagkracht en professionaliteit. Na een investering van vier contactdagen en circa twintig uur thuiswerk met thuiswerkbegeleiding is jouw fundament flink verstevigd en kan je er weer jaren tegen aan!
Meer informatie
Wil je graag meer weten of heb je specifieke vragen over de training? Neem gerust even contact op met Jeroen Busse. Je vindt zijn contactinformatie bovenin de rechterkolom van deze pagina.
Incompany
We verzorgen deze training enkel incompany. Het programma wordt helemaal op maat ingevuld, met zeer gerichte aandacht voor de uitdagingen en kansen binnen jouw organisatie. Wil je een opleidingsvoorstel aanvragen of gewoon even overleggen over de wensen en mogelijkheden? Klik dan op de Incompany-button in de rechterkolom van deze pagina. Liever eerst even contact via telefoon of e-mail? Kijk dan ook in de rechterkolom, want daar vind je de contactgegevens van Jeroen Busse. Hij helpt je graag verder.

Uw docent
Jan Boer
Jan Boer is teamleider handhaving, projectleider op het gebied van omgevingsrecht en trainer. Hij krijgt goede reacties van zijn cursisten: ze zijn blij met de vele praktijkvoorbeelden die hij meebrengt, maar noemen ook andere pluspunten. Op de evaluatieformulieren staat bijvoorbeeld ‘levendig’ en ‘geen minuut verveeld’. Die feedback bevestigt de (zelfgekozen) functieomschrijving van Jan: entert(r)ainer. Die titel past hem zeker: Jan is zeer mensgericht, zit elke training vol energie en loopt over van kennis, ervaring en aansprekende jurisprudentie. Heb je zelf een casus? Als het maar even kan, gebruikt Jan die in zijn training. Inbrengen dus!