Agenda

Masterclass Administratief Bewijsrecht

Masterclass Administratief Bewijsrecht

Een kijkje in de keuken van de bestuursrechtelijke procedure

Wederom onze topdag ‘administratief bewijsrecht’ voor een ieder die te maken heeft met de aanpak van Pw-fraude in verband met de niet-nakoming van de inlichtingenverplichting over hoofdverblijf, woonsituatie en middelen en de gevolgen hiervan voor het recht op bijstand.

Tijdens deze cursus zal uitgebreid worden ingegaan op het werkproces handhaving, hoe ziet een efficiënt handhavingsproces er uit? Welke stappen zitten daar in? Welke deelaspecten zijn daarin leidend en welke besluiten moeten daarbij genomen worden. Hierbij is direct aansluiting gezocht bij de deelstappen die de rechter neemt in zijn toetsing en beoordeling van de rechtmatigheid van het bestreden Pw-fraudebesluit. Die stappen in dit door de Centrale Raad van Beroep beschreven werkproces, zijn dwingend en komen nagenoeg iedere keer terug in welke Pw-fraude zaak dan ook.

Door deze aansluiting te maken met de wijze van rechterlijke toetsing, “neemt de gemeente als het ware de rechter mee” in zijn verhaal en het gepleegde onderzoek over een Pw-fraudebesluit. Omgekeerd, kan de gemeente op deze manier ook vooraf een sterkte-zwakte-analyse maken, vanuit rechterlijk oogpunt bezien, over de juridische houdbaarheid van een Pw-fraude-onderzoek en Pw-fraudebesluit.

Als je inzicht hebt in de wijze van de rechterlijke toetsing van Pw-fraudebesluiten, kun je hier gericht rekening mee houden in de wijze van het verrichten van het onderzoek en de wijze van rapporteren. “De rechter meenemen in je verhaal” is daarom het vertrekpunt voor deze cursus voor handhavers en de opmaat naar resultaatgericht handhaven. Daarnaast is er aandacht voor de menselijke maat in handhaving en hoe pak je dat aan?

Dubbel inzicht

U krijgt zowel zicht op de visie van de bestuursrechter als die van de advocaat. U krijgt zo inzicht in de typen verweren die een advocaat kan voeren in Pw-fraudezaken en hoe u hier het beste op kunt reageren.

Juist in bezwaar- en beroepszaken in Pw-fraudezaken blijkt dat inzicht in de rechtsvraag “wie”, “wat”, “wanneer, in welke fase van het onderzoek” moet bewijzen, vaak doorslaggevend te zijn, dit naast inhoudelijke kennis over Pw-fraude. Daar komt bij dat menig advocaat-gemachtigde er op gericht is om het college “op te zadelen” met de wettelijke onderzoeksplicht. Is dat terecht en met welke argumentatie kun je je hiertegen verweren? De bovenstaande punten worden behandeld aan de hand van opmerkelijke praktijkvoorbeelden uit de drie vormen van Pw-fraude, vooral waar het fout gegaan is en hoe het voorkomen had kunnen worden.

Doelgroep

Deze training is bij uitstek geschikt voor: sociaal rechercheurs en fraudepreventie medewerkers, juridisch medewerkers, medewerkers bezwaar en beroep en kwaliteitsmedewerkers/toetsers alsmede klantmanager Inkomen/klantmanagers Pw-rechtmatigheid met taakaccent handhaving.

Datum en plaats

De Masterclass wordt op donderdag 30 januari 2025 van 09.30-16.30 in Utrecht gegeven.

Complete programma

Volledig geactualiseerd en zo boordevol informatie dat we het programma als pdf hebben bijgevoegd!

Klik hier voor het cursusprogramma!

Expertisecentrum en helpdesk

Heb je na de masterclass nog vragen? Wij helpen je graag verder. Tot drie maanden na de cursus is deze service zelfs gratis als we je vragen per mail of telefonisch kunnen beantwoorden. Maak daar gebruik van: ons expertisecentrum staat voor je klaar!

Kosten

De kosten voor de masterclass zijn € 525,- per persoon. Bij dit bedrag zijn is het cursusmateriaal inbegrepen. Een certificaat van deelname is facultatief. De gemeente kan de Btw verrekenen met haar Btw-compensatiefonds.

Meer informatie

Wil je graag meer weten of heb je specifieke vragen over de training? Neem gerust even contact op met Jeroen Busse. Je vindt zijn contactinformatie bovenin de rechterkolom van deze pagina.

Incompany – mogelijkheid tot uitbreiding met een tweede praktijkdag

We verzorgen deze training ook incompany. Het programma wordt dan helemaal op maat ingevuld, met zeer gerichte aandacht voor de uitdagingen en kansen binnen jouw organisatie. Hierbij kan zonodig een tweede cursusdag/praktijkdag worden overeengekomen. Tijdens deze praktijkdag kan geoefend worden met casuïstiek uit uw eigen Pw-uitvoeringspraktijk.

Wil je een opleidingsvoorstel aanvragen of gewoon even overleggen over de wensen en mogelijkheden? Klik dan op de Incompany-button in de rechterkolom van deze pagina. Liever eerst even contact via telefoon of e-mail? Kijk dan ook in de rechterkolom, want daar vind je de contactgegevens van Jeroen Busse. Hij helpt je graag verder.

portret van docent Harry van der Linden

Uw docent

Harry van der Linden

Mr. Harry van der Linden werkt als juridisch kwaliteitsmedewerker met de taakaccenten Handhaving en Bezwaar en Beroep. Hij is op het scherpst van de snede in zaken waarin administratief bewijsrecht en het Awb-bestuursprocesrecht centraal staan (met focus op de methodiek van rechterlijke toetsing), recht door zee en liefhebber van een multidisciplinaire benadering van problemen daar waar dat nodig is.

Harry geeft zijn cursisten alle ruimte om vragen te stellen en is zeer goed ingevoerd in jurisprudentie. Hij presenteert zijn cursisten graag verrassende inzichten en onverwachte invalshoeken. Want ‘gaan voor een juridisch gelijk en juridische precisie is één, het vinden en behouden van draagvlak voor een echte oplossing is een ander verhaal.’ Aldus Harry. Dat is dus wat je (ook) leert tijdens zijn training: ga “niet-geharnast” zaken in, leef je in en heb respect voor de wederpartij en zoek naar praktische oplossingen in een juridisch kader die voor beide partijen aanvaardbaar zijn.

portret van Jeroen Busse

Voor info neem contact op met:

Jeroen Busse

directeur

06-11920119

Gemiddelde beoordeling
8,6
25 jaar
Dé gemeente en overheidsopleider
50.000+
Professionals
350+
Gemeenten