Agenda

Basisopleiding Inkomensconsulent

Basisopleiding Inkomensconsulent

  • 06-03-2025
  • 09:30 - 16:30 uur
  • Utrecht, 8 dagen

Basisopleiding Inkomensconsulent

Wilt u werken als Inkomensconsulent (consulent werk en inkomen, klantmanager werk en inkomen) bij een gemeente? De 8-daagse opleiding inkomensconsulent is een praktijkgerichte opleiding waarmee u startklaar bent om het recht op een uitkering te bepalen. Werken binnen een sociale dienst als inkomensconsulent (consulent werk en inkomen) vereist een goede (basis)kennis van wet- en regelgeving.

Nieuwe ontwikkelingen volgen elkaar in snel tempo op. Denk alleen al aan de Participatiewet. Om uitvoerende taken binnen de sociale dienst (of afdeling Werk en Inkomen) adequaat uit te voeren én tijdig te kunnen inspelen op veranderingen, biedt de opleiding tot Inkomensconsulent een ideale start voor een succesvolle carrière bij de gemeentelijke overheid.

Uiteraard loopt de Participatiewet als rode draad door de opleiding Inkomensconsulent heen. U bent dan ook volledig op de hoogte van alle wijzigingen binnen het sociale domein.

Resultaat

Na het volgen van de opleiding Inkomensconsulent beschikt u over actuele- en praktijkgerichte kennis van de Participatiewet en bent u startklaar om het recht op een uitkering te bepalen. U kunt uw onderzoek in een rapport verwerken en het besluit in een beschikking aan de burger kenbaar te maken.

Na het volgen van de Basisopleiding Inkomensconsulent kunt u:

  • Het recht op een uitkering bepalen
  • De hoogte van het recht vaststellen
  • Aanvragen en onderzoeken van eenvoudig en gemiddeld niveau afhandelen
  • Aanvragen om bijzondere bijstand en minimabeleid afhandelen
  • De aan de bijstand verbonden verplichtingen gericht toepassen
  • Heeft u kennis van de gevolgen van niet-nakomen van verplichtingen, armoedebeleid, re-integratie en rechtsbescherming.

Deelnemers

Deze basisopleiding is bedoeld voor (aankomend) inkomensconsulenten of klantmanagers sociale zaken, Klantmanagers Werk & Inkomen, zij-instromers, medewerkers uitkeringsadministratie of sociaal rechercheurs. Ook voor medewerkers die hun kennis op dit gebied willen verbreden, biedt deze opleiding nieuwe inzichten. Aan deelname zijn geen specifieke voorwaarden verbonden. Wel gaat de opleiding uit van een minimaal havo/mbo+ instroomniveau.

Datum en locatie - Najaar 2024

dag 1 dinsdag 17 september 2024 Inleiding Rechtskennis & rapporteren
dag 2 maandag 23 september 2024 Participatiewet
dag 3 dinsdag 1 oktober 2024 Participatiewet
dag 4 dinsdag 8 oktober 2024 Participatiewet
dag 5 dinsdag 15 oktober 2024 Participatiewet (incl. T&V)
dag 6 dinsdag 22 oktober 2024 Belastingen en de Participatiewet
dag 7 dinsdag 5 november 2024 Voorliggende Voorzieningen
dag 8 dinsdag 12 november 2024 Besluit, casuïstiek & voorbereiding examen

De afsluitende toets is op dinsdag 26 november 2024 van 10:00 tot 12:30 bij Aristo Utrecht Lunetten.

Aristo Utrecht Lunetten
Brennerbaan 150
3524 BN Utrecht

Datum en locatie - voorjaar 2025

dag 1 donderdag 6 maart 2025 Inleiding Rechtskennis & rapporteren
dag 2 donderdag 13 maart 2025 Participatiewet
dag 3 donderdag 20 maart 2025 Participatiewet
dag 4 donderdag 27 maart 2025 Participatiewet
dag 5 donderdag 3 april 2025 Participatiewet (incl. T&V)
dag 6 donderdag 10 april 2025 Belastingen en de Participatiewet
dag 7 donderdag 17 april 2025 Voorliggende Voorzieningen
dag 8 donderdag 24 april 2025 Besluit, casuïstiek & voorbereiding examen

De afsluitende toets is op donderdag 8 mei2024 van 10:00 tot 12:30 in Utrecht. De opleiding wordt in Utrecht gegeven.

Uw investering

U betaalt € 2.495,- excl. BTW p.p. Dit is incl. koffie/thee, lunch maar exclusief € 169,- excl. btw voor het lesmateriaal. De gemeente kan de BTW verrekenen met haar BTW-compensatiefonds. Genoemde kosten zijn exclusief BTW.

Toetsing

Deze opleiding wordt afgesloten met een integrale, schriftelijke eindtoets. Wie de gehele opleiding heeft gevolgd én voldoende resultaat heeft behaald voor de eindtoets, ontvangt het Certificaat Basisopleiding Inkomensconsulent. De kosten voor een eventueel herexamen zijn niet inbegrepen en bedragen € 195,- p.p.

Vervolgopleiding

Na deze opleiding kunt u doorstromen naar de verkorte opleiding Juridisch Kwaliteitsmedewerker Gemeentelijke Sociale Dienstverlening (JK-GSD).

Meer informatie

Wil je graag meer weten of heb je specifieke vragen over de training? Neem gerust even contact op met Jeroen Busse. Je vindt zijn contactinformatie bovenin de rechterkolom van deze pagina.

Incompany

We verzorgen deze training ook incompany. Het programma wordt helemaal op maat ingevuld, met zeer gerichte aandacht voor de uitdagingen en kansen binnen jouw organisatie. Wil je een opleidingsvoorstel aanvragen of gewoon even overleggen over de wensen en mogelijkheden? Klik dan op de Incompany-button in de rechterkolom van deze pagina. Liever eerst even contact via telefoon of e-mail? Kijk dan ook in de rechterkolom, want daar vind je de contactgegevens van Jeroen Busse. Hij helpt je graag verder.

portret van Jeroen Busse

Voor info neem contact op met:

Jeroen Busse

directeur

06-11920119

Gemiddelde beoordeling
8,8
25 jaar
Dé gemeente en overheidsopleider
50.000+
Professionals
350+
Gemeenten