`

Agenda

Uitvoering geven aan de Jeugdwet

Opgelet! Uitvoering geven aan de Jeugdwet is nog niet opgenomen in de planning. Door in te schrijven wordt u op een wachtlijst geplaatst en op een later tijdstip geïnformeerd over een datum en locatie.

Uitvoering geven aan de Jeugdwet

Dwang en drang vs. algemene beginselen van behoorlijk bestuur

Doel

Deelnemers kennis en inzicht bijbrengen over de (sociaal-)juridische aspecten van de Jeugdwet en over de politiek-bestuurlijke omgeving waarin dit wordt uitgevoerd.

Uitgangspunt

De deelnemers hebben een opleiding en achtergrond gericht op de werksoorten die in de Jeugdwet samenkomen (orthopedagogiek, psychologie, etcetera), maar hebben onvoldoende kennis van de juridische aspecten van jeugdzorg zoals geregeld in de (nieuwe) Jeugdwet. Daarnaast zijn zij in de regel afkomstig uit een functie in de jeugdzorg en sinds 1 januari 2015 “met hun werk onder de arm” dit werk achter de muren van het gemeentehuis gaan uitvoeren; onbekend met de (on)geschreven regels die het werk in deze politiek-bestuurlijke omgeving beheersen. Aan de andere kant zijn hun nieuwe collega’s die al bij de gemeente werkzaam waren niet altijd even goed op de hoogte van de specifieke aard van uitvoering geven aan jeugdhulp.

Uitvoering geven aan jeugdhulp binnen de gemeente brengt onherroepelijk spanning mee tussen enerzijds het belang van het kind (dat bij alles centraal moet staan) en anderzijds de rechtsstatelijke en bestuursrechtelijke eisen en aanspraken die er op 1 januari 2015 “bij zijn gekomen”.

Werkwijze

Afwisselend wordt ingegaan op de Jeugdwet c.a. en de organisatie van en werken bij de gemeente als politiek-bestuurlijke werkomgeving. Via een interactieve aanpak worden de deelnemers uitgenodigd om eigen ervaringen en vragen in te brengen. In de middag wordt een praktijkcasus uitgewerkt.

Programma Uitvoering geven aan de Jeugdwet bij een gemeente

Onderwerpen ochtend:

 • het begrip “jeugdhulp”
 • ontwikkelingen in de jeugdhulpverlening
 • internationale dimensie (IVRK, EVRM)
 • de inbedding in de diverse regelingen van het BW
 • doelstellingen en uitbreiding van de gemeentetaken voor minderjarigen die met het strafrecht en/of maatregel te maken hebben
 • privacywetgeving en hiermee samenhangende spanningsvelden
 • organisatie en achtergrond van jeugdhulpverlening binnen de gemeente
 • dwang en drang en de gemeente.

Onderwerpen middag:

 • organisatie gemeente (politiek-bestuurlijk en ambtelijk)
 • plaats en positie gemeenteraad
 • raadslid, college, wethouder, burgemeester, gemeentesecretaris, griffier, afdelingshoofd
 • gevolgen hiervan op werk en werkbeleving
 • verkenning politieke dimensie gerelateerd aan vakmanschap jeugdwerker
 • processen en procedures (niet zijnde Awb-procedures).
 • do’s en dont’s, tips en trics.

Doelgroep

beleids- en uitvoerende medewerkers Jeugdwet bij gemeente.

Expertisecentrum en helpdesk

Heb je na de training nog vragen? Wij helpen je graag verder. Tot drie maanden na de cursus is deze service zelfs gratis als we je vragen per mail of telefonisch kunnen beantwoorden. Maak daar gebruik van: ons expertisecentrum staat voor je klaar!

Kosten

De kosten voor de cursus zijn € 375,- p.p. inclusief lunch, onbeperkt koffie/thee, een uitgebreide reader en cursusmateriaal. Certificaat is facultatief. De gemeente kan de BTW verrekenen met haar BTW-compensatiefonds.

Meer informatie

Wil je graag meer weten of heb je specifieke vragen over de training? Neem gerust even contact op met Jeroen Busse. Je vindt zijn contactinformatie bovenin de rechterkolom van deze pagina.

Incompany

We verzorgen deze training ook incompany. Het programma wordt dan helemaal op maat ingevuld, met zeer gerichte aandacht voor de uitdagingen en kansen binnen jouw organisatie. Wil je een opleidingsvoorstel aanvragen of gewoon even overleggen over de wensen en mogelijkheden? Klik dan op de Incompany-button in de rechterkolom van deze pagina. Liever eerst even contact via telefoon of e-mail? Kijk dan ook in de rechterkolom, want daar vind je de contactgegevens van Jeroen Busse. Hij helpt je graag verder.

portret van Jeroen Busse

Voor info neem contact op met:

Jeroen Busse

directeur

06-11920119

25 jaar
Dé gemeente en overheidsopleider
50.000+
Professionals
350+
Gemeenten