`

Incompany training


Gemeentelijke grondexploitaties

Tijdens de cursus Gemeentelijke grondexploitaties behandelen we de verschillende onderdelen van grondexploitaties.

Inzicht in de gemeentelijke grondexploitaties.

In de gemeentelijke grondexploitaties gaat het om veel geld en grote risico’s. Dit is ook duidelijk geworden tijdens de economische crisis die Nederland heeft getroffen. Veel gemeenten moesten hun bouwproductie terugschroeven hetgeen grote financiële gevolgen had. Daarnaast komen er allerlei nieuwe eisen op gemeenten af. De vennootschapsbelasting en nieuwe regels van de Commissie BBV. Deze 2-daagse training leert u de beginselen van de grondexploitaties en leert u deze te doorgronden maar geeft u ook de mogelijkheden om te sturen.

De ideale training voor (beginnend) projectleiders en financiële medewerkers om uw basiskennis op te doen. We behandelen de verschillende onderdelen van de grondexploitaties en u kunt actief aan de slag om het resultaat te beïnvloeden. Daarnaast is er de gelegenheid om uw eigen casus in te brengen.

Dag 1:

  • Wat is het grondbedrijf: rol, doel, taak en organisatie
  • Het proces van bouwgrondproductie: processen en ruimtelijke ordeningprocedures,
  • Soorten kosten
  • Soorten opbrengsten
  • Rekenen met kosten en opbrengsten: fasering, rente, inflatie, belasting

Dag 2:

  • Soorten grondprijzen; vaste prijzen grondquotes en residuele waardeberekeningen
  • Rekenen met bedrijfswaardes en rendementen
  • Risicoanalyses grondexploitaties
  • Sturingmogelijkheden van grondexploitaties
  • Actualiteiten grondbedrijf (BBV en VPB)

Deelnemers

Beleidsmedewerker, (beginnend) projectleider, financieel medewerker of bestuurder gemeente, medewerker corporatie of adviesbureau en u bent betrokken bij de realisatie en implementatie van het grondbeleid en wilt graag meer weten over de laatste ontwikkelingen omtrent het grondbedrijf.

Meer informatie

Wil je graag meer weten of heb je specifieke vragen over de training? Neem gerust even contact op met Jeroen Busse. Je vindt zijn contactinformatie bovenin de rechterkolom van deze pagina.

Incompany

We verzorgen deze training enkel incompany. Het programma wordt helemaal op maat ingevuld, met zeer gerichte aandacht voor de uitdagingen en kansen binnen jouw organisatie. Wil je een opleidingsvoorstel aanvragen of gewoon even overleggen over de wensen en mogelijkheden? Klik dan op de Incompany-button in de rechterkolom van deze pagina. Liever eerst even contact via telefoon of e-mail? Kijk dan ook in de rechterkolom, want daar vind je de contactgegevens van Jeroen Busse. Hij helpt je graag verder.

portret van docent Jan Lenssen

Uw docent

Jan Lenssen

Jan Lenssen is door de wol geverfd als het om gebiedsontwikkeling en grondexploitatie gaat. Hij is daarnaast energiek en gedreven en weet wat humor is. Eén van de belangrijkste lessen uit zijn carrière, is het KISS-principe: Keep It Stupid & Simple. Maar Jan weet natuurlijk hoe weerbarstig de praktijk vaak is. In zijn trainingen besteedt hij dan ook veel aandacht aan de feitelijke context, die meestal zo anders is dan de ideale situatie. Maar toch: Keep It Stupid & Simple. Dat lukt hem, horen we van zijn cursisten: ‘De materie die vóór de training zo ingewikkeld leek, was helemaal niet zo lastig.’

portret van Jeroen Busse

Voor info neem contact op met:

Jeroen Busse

directeur

06-11920119

25 jaar
Dé gemeente en overheidsopleider
50.000+
Professionals
350+
Gemeenten