`

Agenda

HBO Adviesrapporten en beleidsvoorstellen

Opgelet! HBO Adviesrapporten en beleidsvoorstellen is nog niet opgenomen in de planning. Door in te schrijven wordt u op een wachtlijst geplaatst en op een later tijdstip geïnformeerd over een datum en locatie.

HBO Adviesrapporten en beleidsvoorstellen

De MariënburgGroep merkt steeds meer dat naast het opdoen van kennis, het ontwikkelen van vaardigheden van medewerkers in de publieke dienstverlening een prominente rol inneemt. Kennis is belangrijk om je werk goed te kunnen doen, maar de vaardigheden en competenties bezitten om met juist die opgedane kennis in de praktijk aan de slag te gaan zijn minstens even belangrijk. Daarom heeft de MariënburgGroep naast de diverse kennismodules ook aandacht voor die belangrijke vaardigheden. Op die manier werk je niet alleen aan je functie, maar ook aan jezelf.

Achtergrond

Voor medewerkers Burgerzaken op beleids- en leidinggevend niveau is het van belang dat zij informatie op een goede manier kunnen delen met collega’s in de vorm van presentaties en goed gestructureerde en leesbare adviesrapporten en beleidsvoorstellen. De vaardigheidsmodule Adviesrapporten & beleidsvoorstellen biedt hiervoor de handvatten.

Doel

De vaardigheidsmodule Adviesrapporten & beleidsvoorstellen gaat over het vanuit de inhoud kunnen opstellen van helder opgebouwde adviesrapporten en beleidsvoorstellen voor zowel management, bestuur, andere collega’s en burgers. De cursist leert overtuigender beleidsvoorstellen en adviesrapporten te schrijven en daarbij sneller ‘to the point’ te komen. Dit vraagt aandacht voor structuur én zorgvuldigheid, waarbij steekhoudende argumenten essentieel zijn om het voorstel naar een hoger niveau te tillen.

Doelgroep

De vaardigheidsmodule Adviesrapporten & beleidsvoorstellen is bedoeld voor medewerkers binnen de gemeente in het algemeen of bij de afdeling Burgerzaken (of Publiekszaken) die regelmatig adviesrapporten, plannen van aanpak of beleidsteksten schrijven en hun schrijfvaardigheden en overtuigingskracht willen versterken. De module is niet specifiek gericht op een functie, maar bedoeld als brede basis voor alle medewerkers met een mbo- 4 én met name hbo werk en denkniveau.

Duur

De trainingsduur voor de vaardigheidsmodule Adviesrapporten & beleidsvoorstellen is twee dagen. Aan het einde van dag 1 wordt er een huiswerkopdracht uitgedeeld. Deze opdracht stelt de kandidaat in de gelegenheid om met de materie aan de slag te gaan en toe te passen binnen een notitie waarmee zij in hun eigen situatie te maken hebben. Je leert namelijk door te doen!

Trainingsprogramma

Tijdens de trainingsdagen moet niet alleen aandacht worden besteed aan kennisaspecten maar gaat de cursist daadwerkelijk aan de slag met de vaardigheden en competenties die horen bij het opstellen van adviesrapporten en beleidsvoorstellen. Dit kan middels inzet van diverse werkvormen waarbij aandacht is voor onderstaande programmaonderdelen:

  • Inhoud
  • Structuur
  • Specifieke tekstonderdelen
  • Formuleren
  • Format
  • Analyse

Resultaat

Cursist kan na afloop:

  • adviesrapporten en beleidsvoorstellen inhoudelijk en goed leesbaar opstellen;
  • structuur aanbrengen in rapporten en voorstellen;
  • argumenten onderbouwen en goed overbrengen;
  • kort en bondig een boodschap overbrengen;
  • adviesrapporten en beleidsvoorstellen sneller en effectiever opstellen.

Werkvorm

  • Gedurende de trainingsdagen gaat de cursist samen met medecursisten aan de slag
  • Theorie en vaardigheden wisselen elkaar af
  • Er is ruimte voor individuele feedback
  • Middels opdrachten en eigen teksten gaat de cursist aan de slag

Lesmateriaal

Het lesmateriaal sluit voldoende aan op het beoogde doel van de vaardigheidsmodule Adviesrapporten & beleidsvoorstellen. Ook wordt de cursist na het afronden van de module voorzien van handige tips, tops en tricks waar hij of zij op terug kan vallen.

Examinering kan mét of zonder diploma

Wij bieden de module aan mét of zonder oogmerk op het ontvangen van een erkend NVVB diploma. Indien men in aanmerking wenst te komen voor een diploma is het noodzakelijk dat er een praktijkopdracht op HBO niveau uitgewerkt is die behoort tot de volgende modules:

  • Persoonsregistratie
  • Identiteit & Identiteitsdocumenten III (onderdeel B)
  • BRP – systematiek
  • Awb & procesrecht (onderdeel C)
  • Kwaliteitsbeheer
  • Adresonderzoek & Adreskwaliteit

Expertisecentrum en helpdesk

Heb je na de training nog vragen? Wij helpen je graag verder. Tot drie maanden na de cursus is deze service zelfs gratis als we je vragen per mail of telefonisch kunnen beantwoorden. Maak daar gebruik van: ons expertisecentrum staat voor je klaar!

Kosten

De kosten voor de cursus zijn € 695,- per persoon. Bij dit bedrag zijn inbegrepen: koffie, thee, lunch en cursusmateriaal. Een certificaat van deelname is facultatief. De gemeente kan de Btw verrekenen met haar Btw-compensatiefonds.

Meer informatie

Wil je graag meer weten of heb je specifieke vragen over de training? Neem gerust even contact op met Jeroen Busse. Je vindt zijn contactinformatie bovenin de rechterkolom van deze pagina.

Incompany

We verzorgen deze training ook incompany. Het programma wordt dan helemaal op maat ingevuld, met zeer gerichte aandacht voor de uitdagingen en kansen binnen jouw organisatie. Wil je een opleidingsvoorstel aanvragen of gewoon even overleggen over de wensen en mogelijkheden? Klik dan op de Incompany-button in de rechterkolom van deze pagina. Liever eerst even contact via telefoon of e-mail? Kijk dan ook in de rechterkolom, want daar vind je de contactgegevens van Jeroen Busse. Hij helpt je graag verder.

portret van Jeroen Busse

Voor info neem contact op met:

Jeroen Busse

directeur

06-11920119

25 jaar
Dé gemeente en overheidsopleider
50.000+
Professionals
350+
Gemeenten