Agenda

Masterclass Nadeelcompensatie

Opgelet! Masterclass Nadeelcompensatie is nog niet opgenomen in de planning. Door in te schrijven wordt u op een wachtlijst geplaatst en op een later tijdstip geïnformeerd over een datum en locatie.

Masterclass Nadeelcompensatie

Het nadeelcompensatierecht is een bijzondere vorm van schadevergoedingsrecht. Grotendeels is het nadeelcompensatierecht vergelijkbaar met het planschaderecht. Het normaal maatschappelijk risico en het leerstuk van risicoaanvaarding (concrete voorzienbaarheid) spelen zowel bij nadeelcompensatie- als planschadezaken een rol. Niettemin kunnen deze vormen van bestuurlijke schadevergoedingsrecht niet over één kam worden geschoren. Causaal verband speelt veelal geen rol van betekenis bij planschadezaken.

Verder gaat het bij nadeelcompensatie in de regel om (tijdelijke) inkomensschade. Een vorm van schade die men nauwelijks aantreft bij schade wegens een planologische besluitvorming. De term planschade komt te vervallen na inwerkingtreding van de Omgevingswet. En wat voor gevolgen heeft de nieuwe nadeelcompensatieregeling (titel 4.5 Awb) voor gemeentelijke organisaties?

Uiteraard besteden we ook aandacht aan de nieuwe Model Verordening nadeelcompensatie van de VNG met de daarbij behorende keuzemogelijkheden.

Tijdens de cursus Nadeelcompensatie komen de volgende onderwerpen aan de orde:

  • Causaal verband en schadeberekening
  • Ontwikkelingen in de rechtspraak over normaal maatschappelijk risico en risicoaanvaarding
  • Praktijkvoorbeelden
  • Gevolgen titel 4.5 Awb voor gemeenten (Handleiding nadeelcompensatie bij infrastructurele maatregelen, verordening of beleidsregels)

Deelnemers

De cursus is bedoeld voor diegene die in de praktijk te maken heeft met planschade of nadeelcompensatie en zijn of haar kennis op dit terrein wil verdiepen. Zoals juridisch medewerkers/juristen, juridisch controllers en- beleidsmedewerkers, secretarissen bezwaarschriften.

Datum en locatie

De Masterclass wordt in het voorjaar van 2023 ingepland. Heeft u interesse? Meldt u aan voor de wachtlijst. Wij informeren u wanneer de masterclass is ingepland.

Expertisecentrum en helpdesk

Heb je na de training nog vragen? Wij helpen je graag verder. Tot drie maanden na de cursus is deze service zelfs gratis als we je vragen per mail of telefonisch kunnen beantwoorden. Maak daar gebruik van: ons expertisecentrum staat voor je klaar!

Kosten

De kosten voor de cursus zijn € 495,- per persoon. Bij dit bedrag zijn inbegrepen: koffie, thee, lunch en cursusmateriaal. Een certificaat van deelname is facultatief. De gemeente kan de Btw verrekenen met haar Btw-compensatiefonds.

Meer informatie

Wil je graag meer weten of heb je specifieke vragen over de training? Neem gerust even contact op met Jeroen Busse. Je vindt zijn contactinformatie bovenin de rechterkolom van deze pagina.

Incompany

We verzorgen deze training ook incompany. Het programma wordt helemaal op maat ingevuld, met zeer gerichte aandacht voor de uitdagingen en kansen binnen jouw organisatie. Wil je een opleidingsvoorstel aanvragen of gewoon even overleggen over de wensen en mogelijkheden? Klik dan op de Incompany-button in de rechterkolom van deze pagina. Liever eerst even contact via telefoon of e-mail? Kijk dan ook in de rechterkolom, want daar vind je de contactgegevens van Jeroen Busse. Hij helpt je graag verder.

portret van docent Christa Lagerweij

Uw docent

Christa Lagerweij

Mr. Christa Lagerweij-Duits studeerde Nederlands recht en is directeur van Rechtklus. Dit samenwerkingsverband van juristen is gespecialiseerd in nadeelcompensatie. Het zal je niet verbazen dat Christa trainingen verzorgt over precies dát onderwerp: nadeelcompensatie. Ze weet ook nog eens exact wat jij op dat gebied in je dagelijkse praktijk tegenkomt. Christa heeft namelijk jarenlange ervaring als juridisch adviseur bij verschillende gemeenten. Saai of zwaar is haar specialisme absoluut niet. Christa maakt ‘schadevergoeding bij rechtmatige overheidsdaad’ tot een levend en begrijpelijk onderwerp en geeft je handvatten om zelf mee aan de slag te gaan.

portret van docent Herman van Velsen

Uw docent

Herman van Velsen

Mr. H. M. (Herman) van Velsen (NIVRE-re) is schade-expert en partner bij BosBoon Expertise Group. Tussen 2003 en 2017 gaf hij leiding aan het Schadebureau Noord/Zuidlijn. Sinds 2012 is hij (ambtelijk) lid van de Stedelijke adviescommissie die de gemeente Amsterdam adviseert bij aanvragen op grond van de Algemene verordening Nadeelcompensatie; voorzitter van de adviescommissie Rotterdamsebaan in Den Haag en adviseert hij verschillende andere instanties over individuele schadeaanvragen.

portret van Jeroen Busse

Voor info neem contact op met:

Jeroen Busse

directeur

06-11920119

25 jaar
Dé gemeente en overheidsopleider
50.000+
Professionals
350+
Gemeenten