`

Incompany training


Familierecht Islamitisch

Met de aanwezigheid in Nederland van grote groepen migranten afkomstig uit moslimlanden, wordt de Nederlandse rechtspraktijk regelmatig geconfronteerd met het islamitische familierecht. Denk aan de erkenning van buitenlandse huwelijken en echtscheidingen, het afstammingsrecht en het gezag over de kinderen. Tijdens deze cursus wordt voornamelijk ingegaan op de verschillende aspecten van dit recht waaronder de echtscheiding en de afstamming. Daarnaast wordt ingegaan op de relatie tussen deze rechtsgebieden en het Nederlandse internationaal familierecht. Hierbij zal de nadruk liggen bij het Marokkaanse familierecht dat in 2004 grondig is gewijzigd. Enige kennis van het Nederlandse internationaal familierecht is voor deze cursus aan te raden.

Opzet en inhoud

Dag 1:

 • Korte inleiding over verschil in familiewetgeving in moslimlanden
 • Algemene wijzigingen in het Marokkaanse familierecht na 2004
 • Enkele aspecten van het Marokkaanse huwelijk: eisen, huwelijksbevestiging
 • Het lezen van huwelijksdocumenten
 • Het echtscheidingsrecht in moslimlanden in het algemeen
 • Het Marokkaanse echtscheidingsrecht na 2004
 • Het lezen van echtscheidingsdocumenten voornamelijk uit Marokko
 • Nederlandse Jurisprudentie ten aanzien van deze echtscheidingen

Dag 2:

 • Vervolg op het Marokkaanse echtscheidingsrecht
 • Afstammingsrecht in moslimlanden, vooral in Marokko
 • Verschil tussen nationaal en IPR regeling in enkele moslimlanden
 • Nederlandse jurisprudentie ten aanzien van het islamitische afstammingsrecht

Doel

Het verwerven van theoretische kennis, inzicht en vaardigheden bij de beoordeling van documenten en bij de toepassing van het Islamitisch familierecht, voornamelijk het Marokkaanse, in relatie tot het Nederlands internationaal privaatrecht.

Doelgroep

Zowel ambtenaren van de burgerlijke stand als ook de medewerkers die belast zijn met de bijhouding van de gemeentelijke basisadministratie persoonsgegevens.

Aantal dagdelen

4 dagdelen (2 dagen)

Docent

De training wordt uitgevoerd door mr. dr. L. Jordens-Cotran. Arab Dutch Law. Legal Research and Counseling.

Datum en plaats

Wordt nader bekend gemaakt.

Expertisecentrum en helpdesk

Heb je na de training nog vragen? Wij helpen je graag verder. Tot drie maanden na de cursus is deze service zelfs gratis als we je vragen per mail of telefonisch kunnen beantwoorden. Maak daar gebruik van: ons expertisecentrum staat voor je klaar!

Kosten

Wordt nader bekend gemaakt.

Meer informatie

Wil je graag meer weten of heb je specifieke vragen over de training? Neem gerust even contact op met Jeroen Busse. Je vindt zijn contactinformatie bovenin de rechterkolom van deze pagina.

Incompany

We verzorgen deze training ook incompany. Het programma wordt dan helemaal op maat ingevuld, met zeer gerichte aandacht voor de uitdagingen en kansen binnen jouw organisatie. Wil je een opleidingsvoorstel aanvragen of gewoon even overleggen over de wensen en mogelijkheden? Klik dan op de Incompany-button in de rechterkolom van deze pagina. Liever eerst even contact via telefoon of e-mail? Kijk dan ook in de rechterkolom, want daar vind je de contactgegevens van Jeroen Busse. Hij helpt je graag verder.

portret van Jeroen Busse

Voor info neem contact op met:

Jeroen Busse

directeur

06-11920119

25 jaar
Dé gemeente en overheidsopleider
50.000+
Professionals
350+
Gemeenten